Művészeti, művészetpedagógiai szervezetek közleménye a Nat tervezete kapcsán

Szerkesztő küldte be 2018. 09. 20., cs - 17:41 időpontban

(Frissítve 09.21-én: újabb aláírók.)
A Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöksége üdvözli, hogy a Nemzeti alaptanterv tervezetének első fejezetében „Az iskolai nevelő-oktató munka tartalmi szabályozása” fejezetrész igen hangsúlyosan tartalmazza a kultúra, a személyiségfejlesztés, a modern világ megértésének szükségességét, a gondolkodó, véleményalkotó és véleményét érvekkel alátámasztani képes fiatalok nevelését, az aktív tanulás és egyéni utak keresésének, valamint az egyénre szabott nevelésnek elvét, ám úgy gondoljuk, hogy ezekhez a célokhoz a dokumentum nem rendel megfelelő eszközöket: a szükséges alapokat biztosító dráma és tánc mint önálló tárgy, kimaradt a tervezetből. Véleményünk szerint ugyanilyen lényeges hiány, hogy miközben bonyolult világunk elképesztő információtömegét válogatatlanul kapják gyermekeink a mozgóképek és a média közvetítésével, az ezek megértését és feldolgozását szolgáló mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy szintén eltűnik a tervezet szerint a Nemzeti alaptantervből.

Ez a lépés a lehető legteljesebben ellentmond a nyilvánosságra került dokumentumban rögzített általános nevelési-oktatási céloknak. Érhetetlen számunkra az is, hogy a bábjáték mint komplex művészeti tevékenység, amelyben az összes művészeti ágat szintézisben élheti meg a tanuló (kreatív mozgás, vizualitás, zene, tárgyalkotás, színház, animáció, fotó), még csak fel sem merül mint lehetőség a tantárgyak között.

Drámás oktatók csoportos elbocsátása

Szerkesztő küldte be 2018. 09. 18., k - 21:02 időpontban

A Pannon Egyetem dékáni döntés alapján ebben a félévben tíz, a drámás képzésben részt vevő óraadó tanártól vált meg. A hallgatók tiltakoznak.

Ma nagyjából ötvenen tanulnak az egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar osztatlan tanári képzésének drámapedagógus szakán.  Illetve – mint a dékánnak szóló nyílt levelükben írják – csak tanultak, egészen idén szeptemberig.

„Képzésünk eddigi oktatói elismert szakemberek, a drámapedagógia hazai történetének fontos alakjai. Ezek az oktatók saját módszereiket is átadták nekünk, ami nagy lehetőséget és pótolhatatlan gyakorlati tudást jelent.”

Az egyetem vezetése szeptember elején azt a döntést hozta, hogy ezeket az óraadó tanárokat szinte kivétel nélkül elbocsátják az egyetemről – illetve nem újítanak velük szerződést –, a megtartandó kurzusokat pedig szétosztotta olyan oktatók között, akik (noha saját szakterületükön kiválóak) a drámapedagógiához nem értenek.

„Mi azonban nem ezért jöttünk erre az egyetemre” – hangsúlyozzák a hallgatók.

DRÁMAPEDAGÓGIAI TANFOLYAM INDUL

Szerkesztő küldte be 2018. 09. 16., v - 18:59 időpontban

120 órás akkreditált tanfolyam (nyolc hétvége).

A következő képzés, amire még lehet jelentkezni 2018. szeptember 29-én indul.

A képzés időbeosztása: szeptember 29-30., október 13-14., október 27-28., november 10-11., november 24-25., december 8-9., 2019. január 5-6., január 19-20.

A képzés helye: Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ

Programvezető: Kaposi László

Gyermek- és diákszínjátszó rendezői tanfolyam

Szerkesztő küldte be 2018. 09. 15., szo - 00:01 időpontban

(Frissítve 09.18-án.)

A Magyar Drámapedagógiai Társaság 120 órás gyermek- és diákszínjátszó rendezői képzést akkreditáltatott. 

A képzésre első alkalommal az előttünk álló tanévben kerül sor.

A nyolc hétvégére tervezett tanfolyam órái: szombati napokon 10-18, míg vasárnap 9-14 óra között.

DRÁMA (helyzet) VAN - 2018

Szerkesztő küldte be 2018. 09. 11., k - 15:24 időpontban

A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE – 2018

A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén ősszel is meghirdeti a dramatikus nevelés hetét.
A programsorozat célja, hogy felmutassa a gyerekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel folytatott dramatikus tevékenységek sokféleségét, népszerűsítse a drámapedagógia módszereit és felhívja a figyelmet az e téren tevékenykedő szakemberek, csoportok munkájára, eredményeire.
A 2018. szeptember 24-29. között zajló programsorozattal szeretnénk megmutatni – többek között – az új Nemzeti Alaptanterv tervezőinek és a döntéshozóknak is, hogy a drámás tevékenységeknek milyen nagy jelentősége, súlya és helye van az oktatási, nevelési, kulturális és művészeti feladatok rendszerében.
Tegyük láthatóvá legalább ebben az egy hétben, hogy mennyi minden történik drámás fronton a hazai és határon túli gyermekek, fiatalok oktatásában, nevelésében!

(A folytatás a címre vagy a TOVÁBB feliratra kattintva érhető el.)