Szerkesztő küldte be 2018. 09. 11., k - 15:24 időpontban

A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE – 2018

A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén ősszel is meghirdeti a dramatikus nevelés hetét.

A programsorozat célja, hogy felmutassa a gyerekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel folytatott dramatikus tevékenységek sokféleségét, népszerűsítse a drámapedagógia módszereit és felhívja a figyelmet az e téren tevékenykedő szakemberek, csoportok munkájára, eredményeire.

A 2018. szeptember 24-29. között zajló programsorozattal szeretnénk megmutatni – többek között – az új Nemzeti Alaptanterv tervezőinek és a döntéshozóknak is, hogy a drámás tevékenységeknek milyen nagy jelentősége, súlya és helye van az oktatási, nevelési, kulturális és művészeti feladatok rendszerében.

Tegyük láthatóvá legalább ebben az egy hétben, hogy mennyi minden történik drámás fronton a hazai és határon túli gyermekek, fiatalok oktatásában, nevelésében!

A program belőletek, belőlünk, drámatanárokból, a mi szokásos és nem szokásos tevékenységeinkből áll!

Ahogy az év minden napján, ebben a 6 napban is rengeteg drámás esemény történik országszerte − sőt határainkon túl is magyar nyelven –, melyeket az MDPT csokorba fogva, közösen szeretne kommunikálni.

Csatlakozzatok kezdeményezésünkhöz! Tegyétek láthatóvá tevékenységeteket! Ehhez semmi másra nincs szükség, mint hogy regisztráljatok az eseményre programotokkal, hogy az országos eseménysorban megjelenhessen, és persze közvetítsetek róla, Facebookon, élőben vagy képekben, rövid tudósítás formájában (ennek során lássatok el mindent a #dramavan hashtaggel!).

A programsorozathoz csatlakozni lehet a drámás szakmához kapcsolódó bármely eseménnyel: flashmobbal drámaórával, színházi nevelési foglalkozással, színházi előadással, illetve a hét témájához illeszkedő bármilyen programmal. Ez azt is jelenti, hogy nem szükséges teljesen új foglalkozást, előadást, drámaórát létrehoznotok! Ezzel együttörülnénk, ha meglévő programjaitokat egy picit megbolondítanátok a Dráma van! szellemében. Ehhez adunk néhány ötletet:

  • tartsátok más helyszínen a foglalkozásotokat, mint szoktátok, akár szabadtéren

  • tegyétek nyitottá programotokat, foglalkozásotokat a nagyközönség, helyi érdeklődők, kollégák, diáktársak, az utca embere, döntéshozók előtt

  • játsszatok kora reggel vagy éppen az éjszaka közepén

  • játsszatok a megszokotthoz képest hosszabb időtartamban

  • játsszatok tágabb résztvevői kör bevonásával, nagyobb létszámmal

  • cseréljetek csoportot és/vagy drámatanárt

  • tartsatok rendhagyó foglalkozást (tartsatok előbemutatót a szülőknek, ismerősöknek, barátoknak, vagy ha már bemutatott előadásotok van, szervezettek utána beszélgetést)

  • vigyetek olyan embercsoporthoz programot, akiknek nem szoktatok (pl. nyugdíjasoknak, sportolóknak, vagy dolgozzanak a gyerekek az iskola/intézmény felnőtt tagjaival stb.)

Jelentkezni itt, az adatlap kitöltésével tudtok!

Az adatlapot legyetek kedvesek tüzetesen végigolvasni, hogy a kitöltés minél egyszerűbb legyen! Kérdésetekkel forduljatok az ez évi akció szervezőihez – Dolmány Mária, Füsi Anna – az alábbi címen:mdpt.dramavan@gmail.com

A Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöksége