Címlap

Beszámoló a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bemutatóról

0 csatolmány

XVIII. alkalommal hirdette meg a Magyar Drámapedagógiai Társaság a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót. Az országos programsorozat első megyei bemutatójára Miskolcon, 2009. március 14-én került sor a Megyei Pedagógiai Szakmai Szakszolgálat és Közművelődési Intézet szervezésében.

A találkozó helyszíne ismét a diósgyőri Ady Endre Kulturális Szabadidőközpont volt, s fontos, hogy találkozóról beszélünk, s nem versenyről, hiszen a gyerekek és a pedagógus rendezők találkozni, egymás munkájával megismerkedni gyűltek össze. A nézőtéren értő felnőtt és gyerekszemek figyeltek a színpadra, ennek köszönhető a folyamatos teltház az egésznapos rendezvény ideje alatt. Fontos, hogy kiváncsiak legyünk a többiek előadására, hiszen ebből lehet a legtöbbet tanulni. Nézzük meg, melyik csoport épp hol tart a színpadi szereplés tanuló-ösvényén, mit kell még elsajátítanunk, mire kell jobban figyelnünk, jövőre milyen szöveget válasszunk, milyen színpadi eszközöket használjunk. Hiszen milyen jó, ha mindenkit lehet hallani a színpadon, ha a szereplők egységes jelmezben, átgondolt kellék és díszletelemekkel, végiggondolt színészi jelzésrendszerrel mesélik, játsszák el darabjaikat. Én is sokat tanultam ebből a találkozóból, ahol láthattunk mesejátékot, szerkesztett játékot, verses mesét, komédiát, élet-játékot, irodalmi adaptációt egyaránt. Kiderült az is, hogy milyen nagy szerepe van a pedagógusnak már a munka elején, az anyagkiválasztásban, a szerkesztésben, hiszen ha jó a szituáció, a gyerekek számára érthető és játszható a helyzet, akkor a szereplők is ügyesebben, felszabadultabban játszhatnak a színpadon.

A megyei találkozónak lesz folytatása is, így a zsűri (Érsek-Csanádi István, Kaposi László és e sorok írója) az értékelés mellé bronz, ezüst és arany minősítéseket is adott a produkcióknak, a csoportvezetők pedig könyvjutalomnak örülhettek. A megyei forduló után az arany minősítést kapott produkciók meghívást kaphatnak a regionális találkozóra, és ha onnan meghívást kapnak, akkor az országos gálaműsorra is, melyre június elején kerül sor Debrecenben.

Arany minősítést kapott a miskolci Apródok Gyermekszínpad Elvált szülők klubja című előadása. Szeszák Szilvia rendezésében ez az játék fontos kérdéseket tett fel a nézőknek barátságról, kiközösítésről és a felnőttek világról egyaránt. Az encsi Tűvétevők csoport Arany János A bajusz című versét adta elő, élő zenével csúfolódtak a bajusztalan hiszékeny gazdán Duleczki Béláné rendezésében. A miskolci Fazekas Drámások pedig kamaszkori szerkesztett játékot játszottak, az előadás címe: Azt mondják, növök…, rendezőjük, csoportvezetőjük Király Judit.

A találkozó egyik legfontosabb mondatát mégsem a zsűri mondta ki, nem is a színpadon hangzott el, hanem az egyik szülőtől hallottam a hátam mögött, amikor a fellépés után azt kérdezte gyermekétől: És te hogy érezted magad a színpadon? Nagyon jól! – hangzott a válasz. Na, ez a lényeg.

Körömi Gábor

adminBeszámoló a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bemutatóról
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.