Címlap

A magyar gyermekszínjátszókat köszöntötték

0 csatolmány

Cecily O’Neill,
a folyamatdráma módszerének kidolgozója,
világszerte ismert drámatanár,
Nagy-Britannia

Gratulálok a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztivál összes résztvevőjének és egyben legjobb kívánságaimat küldöm nektek. Amikor olyan fiatalokkal találkozom, akiket a színház szeretete hozott össze – legyen ez az alkalom egy országos gálaműsor vagy egy kis helyi találkozó – lenyűgöz az energia, a lelkesedés és a tehetség, ami megnyilvánul a fiatalok munkájában. Emellett becsülöm a velük együttműködő felnőttek elkötelezettségét és kemény munkáját.

Biztos vagyok benne, hogy a fesztiválon való részvétel mindannyiótokat valamilyen módon gazdagabbá tesz. Amellett, hogy bemutatjátok tudásotokat, a színház révén fejleszthetitek képességeiteket, mélyebben megértetek és tisztábban láthattok dolgokat. Bizonyára új barátokra is szert tesztek. Ahogy megtapasztaljátok a színház kínálta új nézőpontokat, felismerhetitek, hogy hány különböző oldalról figyelhetjük és értékelhetjük a körülöttünk lévő világot. A színház segít abban, hogy megismerjük magunkat, hogy felismerjük, mennyi mindenben egyezünk másokkal.

A színház megerősít minket közös emberségünkben.

Dan Baron Cohen,
az IDEA* elnöke,
a Művészeti Nevelés Világszövetségének titkára,
Brazília

Kedves Fesztivál-résztvevők!
Nagy öröm számomra, hogy innen, a brazil Amazonas partjairól üdvözölhetlek benneteket, tudva, hogy több százan gyűltök össze ezen a hétvégén, és együtt ünneplitek a színház iránti lelkesedéseteket.

Egy nemzetközi szervezet elnökeként lehetőségem volt betekinteni abba, hogy a Föld különböző pontjain miként hódolnak színház iránti szenvedélyüknek hozzátok hasonló fiatalok.

– Kínában a globális felmelegedéssel kapcsolatos félelmeiket dramatizálják.
– Afrikában az ivóvízzel kapcsolatos gondokról készítenek előadást.
– Dél-Amerikában az öngyilkosságok számának emelkedéséről és a Föld problémáinak megoldására fennmaradó idő fogyásáról játszanak.
– Európában az iszonyatos mennyiségű információ kapcsán kialakult tehetetlenségről és a versenyhelyzetek kapcsán is kialakuló agresszióról beszélnek fiatalok színházi formákban.

Egy dolog biztosan közös bennetek: az, hogy örömöt leltek abban, hogy az életetek nagy problémáit, kérdéseit a színház eszközeivel dramatizáljátok. Ezek a problémák korunk nagy kérdései is egyben!

Az IDEA elnökeként lehetőségem volt látni azt, hogy más művészeti neveléssel dolgozó emberek és szervezetek milyen hatékony módokon reagálnak jelen korunk kihívásaira. A világ legkülönbözőbb pontjain iskolákat, egyetemeket, kulturális központokat látogatva több évtizedes kísérletezés és kutatás eredményeit is felmutató példákat láthattam a szolidaritásnak és az együttműködésre épülő kreatív megnyilvánulásoknak. Az ipari hulladékot hangszerekké, óriás szobrokká alakítják.

Az iskolapadokat a fal mellé tolva a versengés, elidegenedés és számonkérés helyett az együttműködés és újítás helyszínévé változtatják az osztálytermeket. Drámapedagógusok és színházi szakemberek tanárokkal, rendőrökkel, börtönlakókkal és fogyatékkal élőkkel dolgoznak együtt, hogy az önbizalmukat erősítsék, az érzékenységüket fokozzák és együttműködésre késztessék őket ebben a digitális korban.

Az IDEA közösségét adó 90 országban dolgozó dráma- és színházpedagógusok felismerték, hogy szükség van egy biztonságos helyre, ahol lehet játszani, és ez segít a képzelet erősítésében, valamint lehetővé teszi, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt alakítói lehessenek önmaguk életének és a világ sorsának. A művészeteket alkalmazó pedagógiai tevékenységek iránti igény egyre erősödik és összefügg azzal, hogy fogy az időnk a világ gondjainak orvoslására.
Ti egy olyan fesztiválon vesztek részt, amely része egy nemzetközi mozgalomnak, amely a művészetek, és különösen a színház és a dráma iskolán belüli és kívüli alkalmazásáért harcol annak érdekében, hogy valódi tanulás és tanítás részese lehessen mindenki.

Kérlek benneteket, hogy küldjetek képeket és egy rövid üzenetet arról, hogy milyen tapasztalatokkal gyarapodtatok a fesztivál során!

Remélem, hogy néhányatokkal találkozhatok majd jövőre itt, Brazíliában, a következő nemzetközi kongresszusunkon, 2010 júliusában!

Az IDEA összes tagjának nevében kívánok nektek egy fantasztikus fesztivált, amely gazdagítja az életeteket és hozzájárul egy emberibb jövő kialakításához!

adminA magyar gyermekszínjátszókat köszöntötték
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.