Címlap

Pedagógus-továbbképzés

1 csatolmány

Január 15-ével megváltozott a pedagógus-továbbképzések indításának, akkreditálásának menete – a kormány 3/2010-es rendeletével módosította a továbbképzésekre vonatkozó szabályokat.

– Amennyiben a képzés díját kizárólag a jelentkezők fizetik: a képzések indításához nem kell indítási engedélyt kérni az OH-tól, csupán bejelentési kötelezettsége van az indítónak, a képzés megkezdése előtt 15 nappal. Ezt a PedAkkred rendszeren keresztül teheti meg. A bejelentéshez szükség van a képzés alapítójának írásbeli engedélyére. Ez a bejelentés díjtalan.
– Amennyiben a képzést pályázatból, vagy intézményi, fenntartói támogatással indítják, akkor az előzőeken túl az első indítás alkalmával a képzést szerepeltetni kell a képzési jegyzékben, amely mostantól ismételten díjköteles, összege 25 000 Ft – ezután mindaddig szerepel a képzés a jegyzékben, míg az akkreditációja érvényes.

– Ezentúl csak a képzés alapítóján múlik, ki indíthatja el a képzést. Ezért érdemes átgondolni, és a minőségbiztosítás érdekében a feltételeket pontosan megfogalmazni a képzés indítását engedélyező (a képzést átadó) megállapodásban. Érdemes a tanúsítvány kiadásának, a vizsgáztatás ellenőrzésének, esetleg a vizsgáztatásnak a jogát megtartani.
– Amennyiben a képzés akkreditációja lejár, illetve új képzést kívánunk akkreditáltatni, az eljárás ugyan továbbra is 60 napot vesz igénybe, és könnyítés, hogy nem kell előzetesen szakértői véleményt csatolni a beadványhoz, de a hivatal minden alkalommal elküldi a képzést véleményezésre, és ennek ideje nem tartozik bele a 60 napba, így az eljárás várhatóan 90 nap körül alakul.
– Az eljárásokat minden esetben a PedAkkred rendszeren keresztül kell kezdeményezni, ez könnyebbé teszi az eljárás abban az esetben, ha lejáró akkreditációjú képzést kívánunk újra akkreditáltatni, ugyanis bár a procedúra ugyanaz, mint új képzésnél, de a már a rendszerben szereplő adatok automatikusan átmenthetők a nyomtatványba – ez jelentős segítség a nyomtatvány kitöltésnél, elegendő az esetleges változásokat bevinni. A képzésünk színvonalának védelme érdekében érdemes pontosan meghatározni, kik, milyen végzettséggel lehetnek képzők.
– A pedagógusok továbbképzési rendszerében, a hétévenkénti megszerzendő kreditek érdekében érdemes a képzéseket akkreditáltatni, hiszen az e nélkül igazolható pontok a pedagógus közösségek, tantestületek helyi szakmai rendezvényeivel igazolódnak. – Ebben a naptári évben a központi költségvetés képzési hozzájárulása megvonásának kompenzálására 70%-ra emelték az akkreditáció nélkül megszerezhető pontokat.
 
Változás történt a következőkben:
  • miket kell szerepeltetni a tanúsítványon,
  • az alapítási engedély kiadásának feltételeiben,
  • a képzés engedélyének visszavonására vonatkozó feltételekben,
  • a képzési jegyzékben szerepeltethető illetve szerepeltetni köteles információkban,
  • az alapítási kérelemhez kapcsolódó eljárási díjakban,
  • hangsúlyosabbá válik a minőségbiztosítás, a képzés és a képzők minősítésére irányuló kérdőívek, illetve eredményeinek nyilvánossá tétele.
A rendelet teljes szövege csatolva.

 

SzerkesztőPedagógus-továbbképzés