Címlap

Egy továbbképzés tapasztalatai

0 csatolmány
Április 15- 17-ig a Francia Intézetben Francis YAICHE a simuation globale- ról tartott továbbképzést.
Érdekesek voltak a magyar drámapedagógiában is ismert játékok, amelyek elősegítik a „simulation globale” előkészítését.
Az előadó röviden bemutatta a globális szimuláció kialakulását, menetét, fajtáit.

Nagyon izgalmas volt az a szakértői játék, amely során egy vállalatot kellett kitalálni: kis csoportokban dolgoztunk mindenkinek egy perc állt rendelkezésére, hogy elmondja a tervét (pl: ajándéktárgy, kis üzem, túlélési kalandtúra szervező cég) A csoportok egyet kiválasztottak és ismertettek. A mi csoportunk a túlélési kalandtúrát választotta, és fejlesztette tovább, majd csoportonként egy-egy szóvivő ismertette a szolgáltatást. A többiek csoportonként két-két kérdést tehettek fel, majd egyet szavazással ki kellett választani. Sajnos időhiány miatt a további játékra nem került sor.

A globális szimuláció és a drámajáték között sok hasonlóság, de eltérés is tapasztalható. A módszerek, a szerepjátékok hasonlóak egy kicsit didaktikusabbak, mint drámajáték esetében.
A globális szimulációnál nincs fókusz, természetesen a téma és a cél meghatározott, de a kreativitásnak kisebb szerepe van, mint a drámajátékban.
A cél is más. A szimulációnál az adott idegen nyelv elsajátítása, gyakoroltatása, a drámánál a személyiségfejlesztés az elsődleges szempont.
Összességében hasznos volt a továbbképzés.
(Lannert István)

 

SzerkesztőEgy továbbképzés tapasztalatai
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.