Címlap

TILTAKOZÁS a kultúra ellehetetlenítése ellen

0 csatolmány
Százezrek nevében tiltakozik a miniszterelnöknél, a nemzetgazdasági, a humán erőforrás miniszternél és Szőcs Géza államtitkárnál több jelentős kulturális szövetség és egyesület a kormányzat által meghozott, úgynevezett takarékossági intézkedések ellen. A kulturális, oktatási, művészeti és közművelődési célú programokat, alkotásokat és alkotó közösségeket érintő pénzügyi zárolások a levél megfogalmazói szerint a kultúra ellehetetlenítését eredményezik.
A tiltakozók a facebook közösségi portálon "Összefogás a magyar kultúráért" néven külön oldalt hoztak létre, ahol bárki csatlakozhat az aláírókhoz. A facebook csoport oldala: Összefogás a magyar kultúráért

A dokumentumot első körben a Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója és a Magyar Versmondók Egyesülete írta alá. A tiltakozáshoz azóta újabb tizenöt szervezet csatlakozott: a Baka István Alapítvány, a Befogadó Színházak Társulása, a Civil Kollégium Alapítvány, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület, a Fészek Színház, a Független Színházak Szövetsége, a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft., az MVE Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Radikális Szabadidő Színház, a Soltis Lajos Színház, a Színházat Alkotó Fiatalok Társasága és a Tűzraktér.
 

A nyílt levél írói hangsúlyozzák, hogy a tavaly júliusban elrendelt „takarékossági intézkedések”, zárolások felháborították a kulturális élet valamennyi szereplőjét, amelyhez a kegyelemdöfést a mostani 250 milliárd forintos „stabilitási tartalék” képzése adja.
A megfogalmazók szerint a kormány meggondolatlanul, hirtelen ötlettől vezérelve döntött a művészeti életet jelentős hátrányba hozó intézkedésekről. Hiányolják a „Nemzeti Konzultációt”, valamint Szőcs Géza államtitkárnak a kultúra érdekében tett lépéseit, konkrét döntéseit, máig ismeretlen stratégiai terveit.
„A Nemzeti Kulturális Alap költségvetését 1 milliárd forinttal vette vissza a Kormány azonnali hatállyal, mindemellett a kulturális tárcát is birtokló Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közel 40 milliárd forinttal lett kevesebb az idei költségvetése. A Nemzeti Kulturális Alap pályáztatható keretéhez képest 14%-os, a kollégiumi kerethez képest 18,5%-os a kieső támogatás mértéke. Az új számok tekintetében Magyarország felelős kormánya még 400 millió forintot sem hajlandó fordítani 2011-ben a kultúra gerincét jelentő közművelődésre, az alkotómunkára és a művészetoktatásra, továbbá az ezzel kapcsolatos tevékenységeket szervező, összehangoló civil szervezetek munkájára!” – írják levelükben a tiltakozók. A problémát csak tetézi, hogy ismételt jelentős megszorítások érik az állami/önkormányzati intézményeket, amelyek a kulturális-művészeti szervezetek szakmai együttműködő partnerei.
Hivatásos és amatőr művészként ma többszázezer ember ténykedik aktívan Magyarországon; a holdudvart is hozzászámítva – közönség, hozzátartozók, barátok és érdeklődők, akik szintúgy formálódnak e közösségi tevékenységek által – ez a szám még tovább sokszorozódik. A kórusokat, zenekarokat, vers- és prózamondókat, iskolai és felnőtt színjátszókat, színészeket, előadóművészeket, táncosokat, képzőművészeket, fotográfusokat, filmeseket, bábosokat, az alkotó népművészeket tömörítő szövetségek és egyesületek számára egységes, korrekt, átlátható és biztonságos állami finanszírozást követelnek, amelyet a szakmai szervezetekkel közösen alkot meg a kormány, haladéktalanul. Követelik továbbá a civil szervezeteknek juttatott 1%-os adófelajánlások átláthatóságának és nyomon követésének megteremtését, és a Nemzeti Civil Alapprogram átalakítási terveivel kapcsolatos valós szakmai konzultációt.
A Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Színházi Kritikusok Céhe
levelében hangsúlyozza, hogy a szükségszerűnek nevezett gazdasági és pénzügyi megszorítások nem mentik fel a kormányt a nemzeti kultúrában okozott helyrehozhatatlan károk, a hibás döntések felelőssége alól. 

 

SzerkesztőTILTAKOZÁS a kultúra ellehetetlenítése ellen
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.