Címlap

Lesz idén is MEZÍTLÁBAS DRÁMA

1 csatolmány
A résztvevői helyek elfogytak. A programok azon részén, ahol nézőket is fogadnak az egyes tanárok, trénerek, az ajtók nyitva állnak (az alábbiakban minden esetben jelöltük azt, hogy hol fogadnak nézőket is).
FRISSÍTVE AUGUSZTUS 20-án!
MEZÍTLÁBAS DRÁMA: ismét lesz nyári szabadkurzus a Marczibányi téren, mégpedig augusztus 21-23-án.
Regisztrálni ismét a Google-dokumentum kitöltésével lehet majd, amit a regisztrációs díj befizetése tesz véglegesen érvényessé. A regisztrációs díj még mindig a színházjegyek, múzeumi belépők árkategóriájában maradva 1500Ft/nap. 
2013. augusztus 21-23. között a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban (Budapest II. kerület, Marczibányi tér 5/a) régről ismert és fiatal szakemberek részvételével szervezzük meg módszertani rendezvényünket, amely fókuszában az idei esztendőben a dráma a kerettanterven belül, illetve a színjátszó eszköztár fejlesztése áll, valamint betekintést kaphatunk a Párizsban lezajlott IDEA konferenciát kísérő programjaiba.

A program munkaformái között főként műhelymunkák és a tréningek találhatók, amelyek alkalmasak arra, hogy a dráma és színjátszás nyújtotta pedagógiai lehetőségeket bemutathassuk, illetve hogy az érdeklődők saját bőrükön tapasztalhassák meg ezek hasznát és hatásait.
A foglalkozások a munkaformákból és a termek befogadóképességétől függően létszámkorlátosak, ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Folytatás a CÍMRE vagy a TOVÁBB feliratra kattintva.

REGISZTRÁCIÓ:
FIGYELEM!A regisztráció a beérkezés és a befizetés(!) sorrendjében történik, tehát az űrlap kitöltése önmagában nem elegendő, a jelentkezés csak a befizetéssel együtt válik érvényessé!
 
A REGISZTRÁCIÓ MENETE:
A sikeres (és rövid idő alatt lebonyolítható) regisztráció érdekében a következőt javasolnánk:

– Először célszerű a részletes programot tanulmányozni, ebben található tartalmi információ minden egyes műhelymunkáról, tréningről. Esetleg már itt érdemes megjelölni, hogy mit választana. FIGYELEM: minden idősávban két foglalkozás fut párhuzamosan!
– Ezután az e-mailben található, illetve alább megtalálható linkre kattintva megnyílik a regisztrációs űrlap (illetve az e-mailben is megtalálható), amiben már első sorban a foglalkozások kezdetét, végét, a foglalkozásvezető(ke)t, valamint a foglalkozás jellegét jelöltük. A legördülő listából kell választani. Abban az esetben, ha az adott idősávban egyáltalán nem szeretne programon részt venni, a "nem veszek részt" lehetőséget válassza.
Az összes kérdés megválaszolása után a "Küldés" vagy "Submit" gomb megnyomásával küldhető be a regisztrációs lap. Regisztrálni folyamatosan lehet. Ha egy foglalkozás betelik, az űrlapon jelezni fogjuk.

ŰRLAP:

A lehető legrövidebb időn belül visszaigazoljuk a regisztrációt (július 25-26. és hétvége kivételével). Aki nem kap visszaigazolást, kérem, munkanapokon 8.00 és 16.00 között érdeklődjön a 70/335-39-59 telefonszámon vagy a mezitlabasdrama@gmail.com e-mail címen Kondás Rékánál.
A rendezvény napján megérkezése után kérjük, jelentkezzen a regisztrációs pultnál!
 
RÉSZVÉTELI DÍJ:
                1.500,- forint/nap (függetlenül a látogatott foglalkozások számától)
A részvételi díjat átutalással vagy egy OTP bankfiókban pénztári befizetéssel lehet kiegyenlíteni. Bankszámlaszámunk: Magyar Drámapedagógiai Társaság, 11701004-20065946 (OTP BANK). A közleményben tüntesse fel a jelentkező nevét.
A számlát a rendezvény helyszínén a regisztrációnál adjuk át.
 
ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGEK:
A regisztrált résztvevőket minden nap vendégül látjuk kávéval, teával, ásványvízzel.
FONTOS VÁLTOZÁS! Idén sajnos nincs lehetőség ebédrendelésre és a büfé sem lesz nyitva. Amit ajánlani tudunk: a művelődési házzal szemben levő kis közért, illetve a Lövőház utcában, valamint a Mammutban található számos vendéglő és kávézó.
 
Minden szakmai és szakma iránt érdeklődőt nagyon sok szeretettel várunk!
2013. AUGUSZTUS 21. SZERDA
9.00–                     REGISZTRÁCIÓ
9.30-12.30            ANYAGKERESÉS ÉS RÖGZÍTÉS – Szivák-Tóth Viktor tréningje (drámatanár – Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, KB 35; Inárcs)
A tréning során az improvizációra épülő jelenetkészítés nehézségeire keresünk megoldási lehetőségeket. Az efféle munka kezdetére és zárására szánunk külön figyelmet, valamint arra, hogy a drámás munka hogyan fordul át színháziba, és fordítva. A helyzet, feszültség és biztonság mellett az értelmezés és a személyes jelenlét lesznek a hívószavaink.
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
9.30-12.30           HOGY BESZÉL A SZÓ – műhelymunka Püspöki Péterrel (drámatanár; Miskolc)
A dramatizálás lehetőségeit járjuk körül a középiskolai kötelező olvasmányok kapcsán.
(résztvevők: 30 fő)
 
12.30–13.30        EBÉDSZÜNET
 
13.30–16.30        IGAZ EMBERT KERESÜNK – műhelymunka Török Lászlóval (tanár, drámatanár; Szabadszállás)
Vegyük alapul Dorothy Heathcote klasszikussá vált, tömör meghatározását  –  "A dráma: igaz ember bajban”. Keressünk drámai alaphelyzeteket – műalkotások, média, a " való világ"-beli tapasztalataink nyomán – és nézzük meg, hogy az abban lévő figura drámaiságának körüljárásához milyen munkaformákat a legcélszerűbb választani. Végül nézzük meg, hogy  műhelymunkánk eredménye a kerettanterv melyik vonatkozását, penzumát fedi le.
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
13.30-15.00!       TANTÁRGYPEDAGÓGIAI DRÁMAJÁTÉKOK – Wenczel Imre (tanár, drámatanár; Győr) tréningje
azoknak, akik frissíteni szeretnék a játékrepertoárjukat. (A célzott tanulók 8. évfolyamtól középiskola 10. évfolyamig.) A hétköznapi drámás tevékenységhez adhat ez segítséget. Lesz benne egy kis zene (hang), mozgás, nyelvtan, irodalom, földrajz…
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
15.00!-16.30       ÓRAVÁZLAT-TÉKA – műhelymunka Dolmány Máriával (drámapedagógus; Budapest)
Közös gondolkodás a kerettanterv követelményeit megvalósító (felső tagozatosok számára készülő) óravázlatok tárának bővítésére.
(résztvevők: 30 fő)
 
2013. AUGUSZTUS 22. CSÜTÖRTÖK
 
9.00–                     REGISZTRÁCIÓ
9.30-12.30            Improvizációk az Állatfarm feldolgozásához – műhelymunka Kis Tiborral (gyermekszínjátszó-rendező; Fót)
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
9.30-12.30            ÓVODÁS DRÁMA-KOSÁR – műhelymunka Kunné Darók Anikóval (óvoda- és drámapedagógus; Jászberény) és Bavalics Laurával (óvoda- és drámapedagógus, játékmentor; Budapest)
Benne: drámás megoldások arra, hogy óvodások, vagy kisiskolások, el- és befogadjanak egy új környezetet, és abban valódi közösséggé alakulhassanak. Gyakorlati példák arra, hogyan segíthetjük a csoporton belüli és csoportközi kapcsolatok, szabályok alakulását. Hogyan lehet felhasználni a modern gyermekirodalmat a pedagógiában – a félelem feldolgozása árnyjátékkal. Mesefeldolgozó foglalkozás.
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
12.30–13.30        EBÉDSZÜNET
 
13.30-16.30         Az irodalmi művek élményszerű befogadása és sikeres produktumok feltételei a folyamatok tükrében – Orcskai Marianna tréningje (tanító; Alsónána)
A beszédtechnika, a beszédfejlesztés szakterminológiái és gyakorlati alkalmazásuk kisiskolás korban.
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
13.30-16.30         Drámapedagógiai eszközök az erkölcstan tanításában – műhelymunka Kovács Évával (tanító, drámatanár; Fót)
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
2013. AUGUSZTUS 23. PÉNTEK
9.00–                     REGISZTRÁCIÓ
9.30–12.30           INTERDRAMA – műhelymunka Montvai Hannával, Schefcsik Orsolyával, Szabó Veronikával és Márton Gábor Csabával
11 ország 39 fiatal dráma-és színházpedagógusa gyűlt össze 3 hétre Párizsban, hogy megosszák egymással, amit tudnak, és hogy együtt rákérdezzenek erre a tudásra. Ezt szeretnénk mi is a mezítlábasokkal: megosztani és rákérdezni. No meg játszani.
(résztvevők: 40 fő+nézők)
 
9.30-12.30            ÖRÖMKÖDÉSEK, avagy hogyan élhetjük és őrizhetjük meg a játék izgalmát kisiskolásoknál – műhelymunka Orcskai Mariannával (tanító, Alsónána)
(résztvevők: 30 fő)
 
 
12.30–13.30        EBÉDSZÜNET
 
13.30-16.30         ÚTVESZTŐ – Komáromi Sándor (a Teleszterion Színházi Műhely művészeti vezetője, drámatanár; Pápa) tréningje
Egy zárt közösség viszonyváltozásait vizsgáljuk benne, nem közvetlenül, hanem a tréningelemeknek köszönhetően elvont szinteken. Általános hangoló tréning, olyan gyakorlatokból, amelyekkel a mindennapokban dolgozom.
Majd a kialakult képekből indulnánk el egy előadás irányába.
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
 
13.30-16.30         Hogyan csempésszük be a drámát a tanóráinkba az alsó tagozaton?  – műhelymunka Kuszmann Nórával  (tanító, Budaörs)
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
SzerkesztőLesz idén is MEZÍTLÁBAS DRÁMA