Címlap

X. Bakancsos Tábor – helyzetjelentés a Jászfényszarui Drámapedagógiai Műhely háza tájáról

0 csatolmány
Egy évtized kihagyás után ismét volt Jászfényszarun Bakancsos Tábor. Idén a tizedik alkalommal, nemzetközi előadókkal, szeretetteljes, baráti hangulatban töltötte együtt ezt a néhány napot a hazai és határon túli drámapedagógusok egy maroknyi csapata, bensőséges, családi hangulatban. Kiszakadva a hétköznapok marcangoló, teljesítményorientált taposómalmából, azonos szemlélet mentén gondolkodó ízig-vérig pedagógusok feltöltődésére adott lehetőséget. Kovács Andrásné, Rozika néni „gyermekei” találkoztak itt, megosztották egymással örömeiket, bánataikat, és elhivatottságukban megerősödve, feltöltődve vágnak bele a következő tanévbe. Idén engem is maguk közé fogadtak, köszönöm!

Folytatás a CÍMRE vagy a TOVÁBB feliratra kattintva.

Visszatekintés az előző Bakancsosokra, Almásiné Szaszkó Edit szakdolgozatából idézve, a teljesség igénye nélkül:
„Az első tábor és az azt követők kezdő csoportjai számára lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők tisztába jussanak önmaguk korlátaival, távlataival (1991) — aki először találkozott drámajátékokkal, a drámapedagógiával, megtehette ezekben a táborokban, hogy belekóstol — A kóstoló után a visszatérők részére már a drámát alkalmazni tudó személyiségének tudatos kimunkálása volt a cél (1992). — A III. táborhoz a … kapcsolható társművészetek, elméletek kötődtek (1993) — Aki a IV. Bakancsosba eljött, már arra kereste a választ, hogy mit tud kezdeni a drámapedagógiával… konkrétumokra volt szüksége mindenkinek. (1995) — az ötödik alkalommal már a NAT révén az éppen aktuális minisztérium által is elismert drámapedagógiai törekvések kiteljesítéséről, annak lehetőségeiről jöttünk össze tanácskozni, tanulni (1996) — A VI. tábor idejére sok drámatanár egyéni specializációval fűszerezte a drámát (1997) — sok drámatanárnak munkaköri kötelessége, hogy közönség elé állítson a csoportjával 1-1 produkciót, ezért volt fontos, hogy a VII. tábor a színésznevelést, a színészvezetést, a versmondást, a rendezést hozta anyagul (1999) — a következő évben… végig szerepben… élhettünk meg drámai – történeti – mindennapi helyzeteket (2001) — Mrs. Eileen Pennington mesterkurzusa a IX. táborban… az eddigi tudásunkat aprólékosan rendszerbe helyezte, gyomtalanította. Mindannyian tudtuk már az otthoni gyakorlatunkhoz kötni (2002)…”
 
A X. alkalommal „Ide kell hoznunk a nagyvilágot!” – drámajáték a nevelésben címmel zajlott a tábor. A workshopok vezetői: Professor Andy Kempe (University Teaching Fellow Institute of Education University of Reading, London) és Rusz Mónika Emont párizsi színházrendező, drámapedagógus, a Compagnie des Inachevés művészeti vezetője, az Université Paris 8 egyetemen doktorált oktatója. Foglalkozást vezetett még: Kovács Tímea, Kunné Darók Anikó, Rusz Csilla, Achs Károly.
Dolmány Mária, 2013. augusztus 12.
SzerkesztőX. Bakancsos Tábor – helyzetjelentés a Jászfényszarui Drámapedagógiai Műhely háza tájáról
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.