Címlap

A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világnapja – március 20.

0 csatolmány
Yvette Hardie világnapi üzenete
Vigyél egy gyereket színházba!
„Elfogadjuk és hirdetjük, hogy bár a gyerekeknek iránymutatásra van szükségük, elidegeníthetetlen joguk, hogy azok legyenek, amik lenni szeretnének. Ezt csak úgy érhetik el, ha teret adunk az álmaiknak és az álmaik megvalósításához – mondta Nelson Mandela. 
Mi, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének tagjai, őszintén hisszük, hogy a színház a lehető legjobb közeget teremti meg ahhoz, hogy a gyerekek álmodhassanak, és valóra válthassák az álmaikat. De vajon kellő emberséggel, tisztelettel, játékossággal, bizalommal és humorral fordulunk feléjük? Biztosítjuk, hogy a színházba látogató gyerekek – származástól, nemtől, osztálytól, anyanyelvtől stb. függetlenül – elég teret kapjanak az álmodozáshoz és álmaik megvalósításához?

2014-ben lesz 25 éve, hogy elfogadtuk a Gyermekjogi Nyilatkozatot. De vajon komolyan vesszük-e a benne foglaltakat? Hány nemzet érti meg a 31. paragrafus jelentőségét, miszerint „minden gyereknek elidegeníthetetlen joga a pihenés, a játék, a szabadidős, a kulturális és a művészeti tevékenység”? Hány nemzet tesz azért, hogy ezek a jogok megvalósuljanak?
Mindez persze nem csak a nemzetek, országok, kormányok felelőssége. Mindannyian tehetünk érte! Március 20-án, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnapon arra kérünk, vigyél egy gyereket színházba, vagy a színházat vidd el neki – adj esélyt, hogy a varázslat megtörténjen!
Ahogy Mandela mondta: „A történelem annak alapján ítél felettünk, hogy sikerült-e megváltoztatnunk a gyerekek mindennapjait.”
Yvette Hardie
(A folytatás a címre vagy a TOVÁBB feliratra kattintva érhető el.)

Novák János üzenete
"A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségének, az ASSITEJ Magyar Központja elnökségének a Magyar Színházi Társasággal, a Teátrumi Társasággal és a Magyar Bábművész Szövetséggel egyeztetett közös törekvése, hogy Magyarországon is minden gyermek számára megteremtődjön a lehetősége annak, hogy diákévei alatt évente legalább egyszer élő színházi előadással találkozzon. Kérjük a szülőket, a pedagógusokat, a színházi és előadó-művészeti műfajok jeles képviselőit, segítsenek abban, hogy a jövő generációk emberré nevelésének érdekében ez az álmunk valóra váljon!"
Novák János
 
SzerkesztőA Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világnapja – március 20.
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.