Címlap

TELT HÁZ: Mezítlábas dráma – 2014

1 csatolmány
Minden hely elkelt, már nem lehet jelentkezni!!! (Frissítve 08. 13-án.)
Ismét lesz nyári szabadkurzus a Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezésében a Marczibányi téren, augusztus 18-19-én!!! 
2014. augusztus 18-19. között a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban (Budapest II. kerület, Marczibányi tér 5/A) régről ismert és újonnan bemutatkozó szakemberek részvételével szervezzük meg módszertani rendezvényünket. Drámapedagógiával és gyermekszínjátszással foglalkozó szakembereknek kínálunk programot: kis ízelítőt kapnak a művészeti iskolák számára készült segédletek anyagából, drámaórákon, illetve a színjátszó eszköztár bővítését szolgáló foglalkozásokon vehetnek részt.

A program munkaformái között főként saját élményű foglalkozások és tréningek találhatók, amelyek alkalmasak arra, hogy a dráma és színjátszás nyújtotta pedagógiai lehetőségeket bemutathassuk, illetve hogy az érdeklődők saját bőrükön tapasztalhassák meg ezek hasznát és hatásait.
A foglalkozások a munkaformákból és a termek befogadóképességétől függően létszámkorlátosak, ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Minden szakmai és szakma iránt érdeklődőt nagyon sok szeretettel várunk! 
(Folytatás a TOVÁBB feliratra vagy a címre kattintva.)

 
REGISZTRÁCIÓ
FIGYELEM!A regisztráció a beérkezés és a befizetés(!) sorrendjében történik, tehát az űrlap kitöltése önmagában nem elegendő, a jelentkezés csak a befizetéssel együtt válik érvényessé! De az is fontos, hogy űrlap hiányában a befizetés sem elég a regisztrációhoz, mivel így nem tudjuk melyik foglalkozáson kíván részt venni.
 
A REGISZTRÁCIÓ MENETE
A sikeres (és rövid idő alatt lebonyolítható) regisztráció érdekében a következőt javasolnánk:

– Először célszerű a részletes programot tanulmányozni, ebben található tartalmi információ minden egyes foglalkozásról, tréningről. Esetleg már itt érdemes megjelölni, hogy mit választana. FIGYELEM: minden idősávban két foglalkozás fut párhuzamosan!
– Ezután az e-mailben található, illetve alább megtalálható linkre kattintva megnyílik a regisztrációs űrlap (illetve az e-mailben is megtalálható), amiben már első sorban a foglalkozások kezdetét, végét, a foglalkozásvezető(ke)t, valamint a foglalkozás jellegét jelöltük. A legördülő listából kell választani. Abban az esetben, ha az adott idősávban egyáltalán nem szeretne programon részt venni, a "nem veszek részt" lehetőséget válassza!
Az összes kérdés megválaszolása után a "Küldés" vagy "Submit" gomb megnyomásával küldhető be a regisztrációs lap. Regisztrálni folyamatosan lehet. Ha egy foglalkozás betelik, az űrlapon jelezni fogjuk.

ŰRLAP-link:
A lehető legrövidebb időn belül visszaigazoljuk a regisztrációt. Aki nem kap visszaigazolást jelentkezése utáni következő munkanapon, kérjük, hogy hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 között érdeklődjön a 70/335-39-59 telefonszámon vagy a mezitlabasdrama@gmail.com e-mail címen Kondás Rékánál.
A rendezvény napján megérkezése után kérjük, jelentkezzen a regisztrációs pultnál!
 
RÉSZVÉTELI DÍJ: 1.500,- forint/nap (függetlenül a látogatott foglalkozások számától)
A részvételi díjat átutalással vagy egy OTP bankfiókban pénztári befizetéssel lehet kiegyenlíteni. Bankszámlaszámunk: Magyar Drámapedagógiai Társaság, 11701004-20065946 (OTP BANK). A közleményben tüntesse fel a jelentkező nevét, ellenkező esetben nem biztos, hogy be tudjuk azonosítani a befizetést és lemarad a regisztrációról.
A számlát a rendezvény helyszínén a regisztrációnál adjuk át.
 
ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGEK
A művelődési ház büféje nyitva lesz. Amit ajánlani tudunk még: a művelődési házzal szemben levő kis közért, a fagyizó, illetve a Lövőház utcában, valamint a Mammut Bevásárlóközpontban található számos vendéglő és kávézó.
 
RÉSZLETES PROGRAM
2014. AUGUSZTUS 18., HÉTFŐ
8.30–                     REGISZTRÁCIÓ
9.00-12.00            VÁLTSUK APRÓRA! – módszertani foglalkozások a művészeti iskolai segédletek szerzőivel
Lipták Ildikó, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanára és Kaposi László, rendező-drámatanár várja a téma iránt érdeklődőket.
(saját élményű foglalkozás, résztvevők: 30 fő)
 
9.00-10.30           DRÁMÁS ISKOLA-ELŐKÉSZÍTŐ PROGRAM – Hogyan segíthetjük drámás módszerekkel az iskolába lépő, és az elsős gyermekeket abban, hogy játékos eszközök alkalmazásával fejlődjenek azok a kompetenciáik, melyek a kudarcmentes, sikerélményekben gazdag iskolakezdéshez szükségesek?
Zsigmond Ottília (tanító, dráma- és színházpedagógus) több mint 20 éve vezet dráma- és színjátszó csoportokat, dolgozik tanítóként. Jelenleg magántanárként tanulószobát vezet. Foglalkozását elsősorban nagycsoportos óvodapedagógusoknak és tanítónőknek ajánlja.
(saját élményű foglalkozás, résztvevők: 20 fő)
 
10.30-10.40         SZÜNET
 
10.40-12.10         MEGFELELŐ SZÁMÚ TESTVÉR… – Hogyan lehet egy meséből közösen színpadi játékot alkotni? Hogyan alkalmazzuk a tárgyjátékot a színjátszós munkában?
Németh Andrea: „A Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola színjáték tanszakát vezetem, amelyet öt éve alapítottunk. Előtte színjáték szakkört vezettem évekig. A tanszakon jelenleg egy előképzős és két alapfokú csoport dolgozik. Minden diák alsós, az alapfokú második évfolyamos csoport tagjai idén lesznek felsősök. Több díjat is bezsebeltek már: vasvári különdíj az Árgyélus történetért, az idén arany minősítés a Gyerek-szem előadásért a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. (Ez az előadás a meghívást kapott a gálára is.)
Drámapedagógusként középiskolában is tanítok drámát, 9. évfolyamon, Szombathelyen. Továbbképzéseken népszerűsítem a drámapedagógiai módszereket nem drámapedagógus kollégáknak. És színházi beavató programokat szervezek, tartok középiskolásoknak és általános iskolásoknak a soproni és a szombathelyi színház segítségével.
(saját élményű foglalkozás, résztvevők: 20 fő+nézők)
 
12.00/12.10–12.50           EBÉDSZÜNET
 
12.50–14.20        TRÉNING SZÍNJÁTSZÓKNAK: Játék – mozgás – beszéd – improvizáció
Saját élményű foglalkozás felső tagozatos korosztállyal foglalkozó pedagógusoknak.
Boldis Julianna drámapedagógus Dévaványán a Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola színjáték tanszakának vezetője immáron 10 éve.
Az elmúlt két évben ott találjuk egy-egy rendezését a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválra meghívott előadások között (2013: Debrecen, 2014: Szeged).
 (résztvevők: 20 fő + nézők)
Kérjük, a résztvevők hozzanak magukkal kényelmes, mozgásra alkalmas ruhát!
 
12.50–14.20        ZENE A DIÁKSZÍNHÁZBAN – Gyakorlati tippek zenész és nem zenész drámatanároknak
Pallagi Ákos zenész-drámatanár:„Színházi jellegű képzésben dolgozom, így rengeteg féle feladatot kapok a betanítástól a zongorakíséreten és dalszerzésen át a zenés helyzetgyakorlatok készítéséig.”
(résztvevők: 30 fő + nézők)
Pallagi Ákos különleges ajánlata: Amennyiben van olyan problémafelvetésük, amire egy zenei szakembertől várnak választ, kérjük, a regisztrációs lapon az erre kialakított rubrikában jelezzék!
 
14.20-14.30         SZÜNET
 
14.30-16.00         "KELTSD ÉLETRE!" –középpontban a VERS
„A vers az, amit mondani kell…” Tudjuk. De ezen felül még mennyi más, játék, kaland, felfedezés. Szövegbe kódolt világ. A megfejtések kulcsát keresgéljük.
Tóth Zsuzsanna (színházpedagógus, előadóművész): „Amióta az eszemet tudom, jó barátságban állok a versekkel. Reménykedem abban, hogy munkám során másoknak is át tudtam adni valamit ebből…”
(saját élményű foglalkozás, résztvevők: 20 fő + nézők)
 
14.30-16.00         VARIÁCIÓK EGY SZÉKRE –Mi mindennek lehet kiindulópontja „a szék”?
Milák Melinda színész-drámatanár (Káva Kulturális Műhely), Sallai Ferenc közművelődési szakember (Marczibányi Téri Művelődési Központ), mindketten a Gubanc gyermekszínjátszó csoport vezetői: „Foglalkozásunkon azt járjuk körül a résztvevőkkel, hogy a gyerekek ötleteiből, gyakorlatokból és improvizációkból kiindulva hogyan jutunk el az előadásig. (A Gubanc csoport idei – a szegedi WSO Fesztiválra meghívott – előadása alapján.)
 (résztvevők: 20 fő + nézők)
 
2014. AUGUSZTUS 19., KEDD
 
8.30–                     REGISZTRÁCIÓ
9.00-12.00            Báb és Ember: viszony a tárgyhoz, a térhez, a transzformációs lehetőségekhez
Módszertani foglalkozás a művészeti iskolák bábjáték tagozatának készült segédlet szerzőjével.
Láposi Terka a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, tanár, etnográfus, színháztörténész… – az életről folyamatosan gondolkodó ember.
(résztvevők: 30 fő)
 
9.00-11.00            NÉVJEGY: A színjátszás által többet tudhatunk meg a világról, a színjátszás által többet mondhatunk el magunkról.
Versből induló saját élményű dramatikus foglalkozás, ön- és társismeret, csoportépítés. Selfie-készítés fejben.
Hogyan születik előadás a gyerekek által írt szabad versekből?
Juszcák Zsuzsa, (Wlassics Gyula-díjas) drámapedagógus. 1988 óta vezeti a Marczibányi Téri Művelődési Központ Kaktusz Gyermekszínjátszó csoportját, amely a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál rendszeres résztvevője.
(résztvevők: 30 fő)
 
12.00/12.10–12.50           EBÉDSZÜNET
 
12.50-14.20         Hangvilág beszédtechnika és művészi beszéd alkalmazása a mindennapokban és a színpadon
Sákovics Eszter, beszédtechnika tanár, színész: „A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola Színész II. szakképzésén szereztem a képesítésemet, majd kis idő elteltével, mestereim jóvoltából kerültem vissza beszédet tanítani a középiskola dráma tagozatára. Jelenleg az ELTE logopédia- szurdopedagógia szakos hallgatója vagyok.”
(résztvevők: 25 fő)
 
12.50-14.20         A szerep társadalmi vonatkozásai
A köznevelés változásai az ügyben érintett különböző szerepkörökben mozgó résztvevők közötti csekély kommunikáció mellett zajlanak, anélkül, hogy esélyt teremtenénk a megfelelő társadalmi reflexióra, vagy a problémák puszta tudatosulására e minden réteget érintő kérdésben.
Szivák-Tóth Viktor drámaórája a résztvevők tapasztalataira és aktivitására építve ezt a hiányérzetet igyekszik csökkenteni – témájában az általános iskola felső évfolyamának sajátságaihoz igazodva.
A foglalkozás vezetője színész-drámatanár, rendező, pedagógus – az inárcsi KB35 Társulat rendezője, színésze.
(résztvevők: 30 fő+nézők)
 
14.20-14.30         SZÜNET
 
14.30-16.00         TESTTUDAT ÉS KOORDINÁCIÓ – sajátélményű mozgástréning Benkő Ágnessel
A foglalkozás vezetője mozgástanár, rendező, koreográfus. Jelenleg a Soltis Lajos Színház tagja, korábban a Keleti István Művészeti Iskola mozgástanára.
(résztvevők: 25 fő + nézők)
Kérjük, a résztvevők hozzanak magukkal kényelmes, mozgásra alkalmas ruhát!
 
14.30-16.00         A SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG FEJLESZTÉSE drámajátékokkal alsó tagozaton –egy órás játékfüzér, majd beszélgetés a különböző tantárgyaknál való alkalmazhatóságról. A sajátélményű foglalkozást vezeti Horváthné Árvai Mária, a Pápai Weöres Sándor Általános iskola tanítója és alsós drámatanára.
(résztvevők: 24 fő + nézők)
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az esetleges változásokat a honlapunkon (www.drama.hu) tesszük közzé.

 

SzerkesztőTELT HÁZ: Mezítlábas dráma – 2014