Címlap

THEALTER workshop

0 csatolmány
Hallasd a hangod! – Antigoné Reloaded alcímmel idén 3 szakmai tréninget ajánlunk színművészetiseknek, drámatagozatosoknak.
THEALTER Tea for Two Workshop  
Hallasd a hangod! – Antigoné Reloaded
kurzusvezetők: Urbán András, Gemza Péter, Horváth Csaba

A MASZK Egyesület huszonnégy éve van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Egyesületünk 20 éve működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látunk vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendezünk filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 24. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválunknak is.

Az évek során működési körünk is egyre komplexebb lett: az elmúlt két évtizedben több alkalommal is teret adtunk színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak.

Idén 17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő tréningezőket várunk. Három csoportban, három kiváló alkotóval dolgozhatnak a jelentkezők, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk.
Valamennyi kurzusnak ugyanaz a kiindulópontja – az Antigoné komplex konfliktusrendszere –, de a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban szabad a tér.

A projekt során megvalósuló alkotói folyamatban résztvevő fiatalok számára szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, szélesebb közönség előtt való megmutatkozásra adunk lehetőséget. A fesztivál nyilvánossága a lehető legtöbb nézőhöz való eljutást biztosítja számukra, mi pedig még komplexebben folytathatjuk a megkezdett munkát: a fiatal alkotók, az utánpótlás felmutatását, támogatását.
Terveink szerint valamennyi alkotócsoport mellett dolgozni fog egy, a színházi írás iránt érdeklődő fiatal, aki egyfajta próbanaplót vezet blog formájában. Nem titkolt célunk a programmal, hogy ne csak mi ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak a kurzusokon, akikkel korábban nem – és hogy e mellett kiváló hazai, határontúli és külföldi előadásokat is lássanak.

Urbán András
Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díjas rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vezetője, a 24. THEALTER kiemelt meghívottja. Egyesületünk 2003 óta 13 előadást készített Urbán Andrással koprodukcióban, amelyek az elmúlt évtizedben 3 kontinens fesztiváljain arattak nagy sikert, nyertek el számos szakmai díjat. Az idei fesztiválon Urbán András rendezőként a Rózsák (Kosztolányi Dezső Színház), illetve a Neoplanta (Újvidéki Színház) című előadásokkal lesz jelen.
A kurzus időpontja: 2014. július 14-18.
Tréningbemutató: 2014. július 18, a fesztivál nyitó programja
Helyszín: Régi Zsinagóga

Gemza Péter
Táncos, koreográfus, rendező, a debreceni Csokonai Színház igazgató-helyettese, művészeti vezetője. 1994-től folyamatosan Franciaországban dolgozik, Nagy József társulatában. 2001 óta rendszeresen tanít, az előadásokhoz kapcsolódó workshopokat vezet elsősorban Franciaországban, hivatásos és amatőr táncosoknak egyaránt. 2009 óta tanít a Kaposvári Egyetem színművész szakán. Gemza Péter első alkalommal 1992-ben, a Jászberényi Pont Színház csapatának tagjaként lépett fel a THEALTER fesztiválon, idén a Samuel Beckett novellája alapján készült Első szerelem című előadással lesz jelen a fesztiválon.
A kurzus időpontja: 2014. július 20-26.
Tréningbemutató: 2014. július 26, a fesztivál záró programja
Helyszín: Régi Zsinagóga

Horváth Csaba
Harangozó-díjas táncos, koreográfus, rendező, a Forte Társulat, valamint a Székesfehérvári Vörösmarty Színház tánctagozatának vezetője, a tavalyi THEALTER kiemelt meghívottja. Első alkalommal 2001-ben, a Közép-Európa Táncszínház Ős K. című produkciójával volt a vendégünk, idén az Irtás című előadással lesz jelen rendezőként a fesztiválon.
A kurzus időpontja: 2014. július 20-26.
Tréningbemutató: 2014. július 26, a fesztivál záró programja
Helyszín: Régi Zsinagóga

A felhívás szövege pdf-ben itt, a kurzusvezetők részletes szakmai életrajza pedig itt.
A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szállást, valamint a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítunk.
Jelentkezni július 4-ig a maszk@maszk.hu e-mail címen lehet, egy rövid bemutatkozó levéllel.
Maximális létszám: kurzusonként 10 fő!

2014.06.19.
forrás: MASZK
SzerkesztőTHEALTER workshop
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.