Címlap

DRÁMA VAN! – TAVASZI ZSONGÁS – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE

3 csatolmány
(Újabb flashmobok, újabb események – frissítve 03.26-án 14.51-kor.)

DRÁMA VAN! – TÁJÉKOZTATÓ

Az utóbbi években március 20-án a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnapot ünnepeljük. Innen indulunk, ezért került március 20-ra a dramatikus nevelés hetének nyitánya. (A Gyermekszínházi Világnapra megjelent üzenetek megnézhetők vagy letölthetők.)
Amivel zárunk, az a színházi világnap, március 27.
Szépen kirajzolódó ív lehet – ha ott van az egész mögött a dramatikus nevelés.
Ha nincs ott, akkor fragmentumok vannak legfeljebb, ez az ív, ami a gyerekek játékától, drámajátékától visz a színház felé: nincs.

Hát, legyen!
Remek program jött össze a DRAMATIKUS NEVELÉS HETÉRE!!!!
A Magyar Drámapedagógiai Társaság kezdeményezésére elindult programsorozat teljes neve-címe: DRÁMA VAN! – A tavaszi zsongás – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE
A programsorozat célja, hogy népszerűsítse a drámapedagógia módszereit és felhívja a figyelmet az ezen a területen tevékenykedő szakemberekre, csoportokra. 
A programsorozat nyitánya 22 flashmob: rövid és nyilvános programok, drámás villanások az ország különböző pontjain (példák a helyszínekre: Budapest, Bicske, Celldömölk, Csantavér, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kozármisleny, Miskolc, Pécs, Rábakecöl, Szabadszállás, Szerencs, Veszprém, Zalaegerszeg).
A DRÁMA VAN! – tavaszi zsongás egy hetében, március 27-ig a flashmobokon kívül
100 különböző rendezvényre kerül sor!!!
A rendezvények helyszíne Nagyváradtól Brüsszelig, a szerbiai Felsőhegytől Nyírbátorig, a szervező vagy befogadó intézmények köre óvodától az egyetemig, a résztvevők életkora a legkisebbektől a nyugdíjasokig terjed.
A DRAMATIKUS NEVELÉS HETÉRŐL részletes tájékoztatás nyerhető a csatolt és letölthető dokumentumokból.
(A folytatás a címre vagy a TOVÁBB feliratra kattintva érhető el.)

 
A DRÁMA VAN! RÉSZTVEVŐINEK
Kedves drámás barátaink!
Tisztelettel kérjük, hogy a DRAMATIKUS NEVELÉS HETÉNEK eseményeiről készülő szövegeket, fotókat, videókat vagy azok letöltési linkjét, küldjétek el a dramavan2015@gmail.com címre, hogy a Magyar Drámapedagógiai Társaság Facebook-oldalán egy közös felületen megjeleníthessük az összes esemény anyagát!
Köszönettel – a Dráma van! szervezői
Jó munkát, szép pillanatokat, sok sikert mindannyiunknak!  
 
A programsorozatot elindító nyílt levél:
 
Drámás vagy? Csatlakozz! Dráma van!
A Magyar Drámapedagógiai Társaság DRÁMA VAN! – TAVASZI ZSONGÁS – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE címmel 2015 március 20-27. között országos programsorozat szervez, melyhez várjuk minél több drámatanár, drámapedagógus, színész-drámatanár jelentkezését! 
A programsorozat célja, hogy népszerűsítse a drámapedagógia módszereit és felhívja a figyelmet az ezen a téren tevékenykedő szakemberekre, csoportokra. 
Miből áll a programsorozat?
Elsősorban Belőletek, belőlünk – drámatanárokból, a mi szokásos és nem szokásos tevékenységeinkből! A Magyar Drámapedagógiai Társaság tervei szerint a hét folyamán országszerte különböző drámás események történnek, melyeket csokorba fogva, közösen szeretnénk kommunikálni.
Nyitó esemény: március 20-án, pénteken délután 15.00-ra egy országos flashmob, melynek témája a "tavaszi zsongás".
Az, hogy tartalmilag a flashmob hogyan valósul meg, minden településen, iskolában, intézményben egyéni, azaz Rátok van bízva. Fontosnak tartjuk, hogy az ország lehető legtöbb pontján ugyanabban az időben sok drámatanár és drámás képzésben részesülő fiatal csináljon valamit, valami érdekeset a dramatikus nevelés jegyében! S még egy fontos infó: a helyi flashmob szervezése nem feltétele a hét programjaiban való részvételnek!
A program záró eseménye március 27-én, pénteken Budapesten, az Eötvös 10-ben lesz, ahol számos esemény mellett a Társaság szervez egy programzáró (drámás) sajtótájékoztatót is.
Mivel tudtok csatlakozni?
1.A flashmobhoz  szeretettel várunk bármilyen ötletet. Engedjétek szabadon a saját és diákjaitok fantáziáját!
2. A programsorozathoz csatlakozni lehet a drámás szakmához kapcsolódó bármely eseménnyel: drámaórával, drámafoglalkozással, színházi nevelési foglalkozással, színházi előadással, illetve bármilyen, a hét témájához illeszkedő programmal, ami azt jelenti, hogy nem szükséges teljesen új foglalkozást, előadást, drámaórát létrehoznotok! Ezzel együtt nagyon örülnénk, ha az eseményeknek lenne valami extrája –, ehhez adunk néhány ötletet:
  • tartsátok máshol a foglalkozást (más helyszínen, mint szoktátok, vagy szabadtéren)
  • játsszatok máskor, extrém időpontokban (például kora reggel vagy éppen az éjszaka közepén)
  • cseréljetek csoportot és/vagy drámatanárt,
  • tartsatok a megszokott rendhez képest ráadásnak számító a foglalkozást (pl. ha közeleg a bemutató, tartsatok egy előbemutatót a szülőknek, vagy ha már bemutatott előadásotok van, szervezettek utána beszélgetést, tartsatok nyílt foglalkozást, foglalkozást a szülőknek stb.),
  • vigyétek olyan embercsoporthoz a drámafoglalkozást, ahol ez a forma nem megszokott (pl. nyugdíjasok, sportolók, dolgozzanak a gyerekek az iskola/intézmény felnőtt tagjaival stb.)
A lényeg az, hogy ebben az egy hétben a megszokottól eltérő körülmények között is próbáljátok ki magatokat, illetve láttassátok munkátokat olyanokkal, akik eddig nem tudtak róla, vagy csak elképzeléseik voltak/vannak a drámapedagógia mibenlétéről.
Jelentkezni a mellékelt linken található adatlap kitöltésével és visszaküldésével tudtok 2015. március 6-án (péntek) 18 óráig – de nem tudsz elkésni, akár még ma is!!! 
 
Akik már csatlakoztak (februári állapot) a programhoz – a teljesség igénye nélkül
Apolló Kulturális Egyesület (Pécs), B. Péter Pál (Celldömölk), Boldis Julcsi (Dévaványa), Csáki Szabolcs (Debrecen), Dolmány Mária (Budapest), Domino színjátszó csoport (Budapest), Fórum Társulat (Budapest), Fóti Németh Kálmán Általános Iskola és AMI (Fót), Garabonciás Színkör (Gödöllő), Helynekem Színházi Labor (Miskolc), Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg), Import Impró Társulat (Győr), Kaposi László (Szada), Káva Kulturális Műhely (Budapest), KB35+Ady Endre Gimnázium (Inárcs+Budapest), Kerekasztal Színházi Nevelési Központ (Budapest), Körömi Gábor (Budaörs), Kulturális Központ (Nyírbátor), Lajtorja csoport (Szabadszállás), Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület (Miskolc), Munkácsy Mihály Általános Iskola Felleghajtó csoportja (Székesfehérvár), Nemes Nagy MSZI (Budapest), Nyári Arnold (Budapest), Nyitott Kör (Budapest), Országos Diákszínjátszó Egyesület (Budapest), Pannon Egyetem, drámapedagógia szak (Veszprém), Papp Gábor (Budapest), Pécsi Kulturális Központ – Escargo Hajója Színházi és Nevelési Központ és AMI (Pécs), Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Szerencs), RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Győr), Import Impró Egyesület (Győr), Révai Színjátszó Műhely (Győr), Siroki színjátszók (Sirok), Soltis Lajos Színház (Celldömölk), Trainingspot Társulat (Budapest), Ványai Ambrus Általános Iskola és AMI (Dévaványa), Varju Nándor (Győr), Vásárhelyi Pál Általános Iskola és AMI (Kecskemét), Vörösmarty Gimnázium és KIMI Várkonyi tagozat (Budapest)
Baráti üdvözlettel: a Magyar Drámapedagógiai Társaság Elnöksége
 
Az alábbi ADATLAP kitöltésével tudtok online bekapcsolódni a programba!
 
Kérdésekkel a drama@drama.hu-n tudtok megtalálni bennünket, illetve a +36202051724-es telefonszámon, melyen az MDPT elnökségi tagjának, Varju Nándornak tudtok kérdéseket feltenni.

 

SzerkesztőDRÁMA VAN! – TAVASZI ZSONGÁS – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE