Címlap

Drámapedagógiai módszertani nap Szegeden

1 csatolmány
A Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Szent-Györgyi Albert Agóra
2015. szeptember 19. szombat
módszertani  napot és szakmai találkozót rendez Szegeden
Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (Kálvária sgt. 32. és Gogol u. 32.)
A részletes program és a jelentkezési lap letölthető. Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Programjaink:
9.00 – Regisztráció, köszöntő

9.15-10.45-ig
Színjátszó tréning és improvizáció – némi verses humorral megtűzdelve
Tréning, mely a színjátékos attitüd megteremtését szolgálja, s ezáltal előkészíti a „terepet” a kreatív sikeres csapatmunkának 
Vezeti: Boldis Julianna
 
11.00-12.30-ig
Apám valcere – lírai mű körüljárása a dráma eszközeivel
„Én csak annyit kérdeztem, hogy mi történt veletek, amikor a verset elolvastátok. Ha nem történt semmi, az se baj. […] Nem reagálhatunk a világ összes ingerére. Ha az Apám valcere hidegen hagy titeket, akkor hidegen hagy.”
Frank Mc Court beszélt így tanítványaihoz egy kreatív írás órán A tanárember című önéletrajzi könyvének tanúsága szerint. Az említett verset választottam egy tárgyanimációból indított, különböző konvenciókat használó, körüljárós drámaórához. Várok mindenkit, akit e körüljárás nem hagy hidegen.
Vezeti : Török László Dafti
13.00-13.30 Ebéd igényelhető a közeli ETAGE Étteremben
Az ebéd díja :1000 Ft, amit mindenki maga fizet. Aki igényli , kérjük jelezze a jelentkezési lapon !
 
13.30-15.30-ig
Vajk-játszók: A Hold fia – a XIV. WSO-n arany minősítést kapott előadás bemutatója.
Kányádi versétől a színpadi megvalósulásig: a saját élményű foglalkozás abba ad bepillantást, hogyan dolgozik a csoport versből kiindulva. Milyen tréningeken keresztül jutnak el a gyerekek a vers mélységeinek felfejtésén át a megértéshez, a saját élményekkel, jelentéssel való feltöltéshez, ahonnan a színpadi átélés természetessé válik, és Kányádi sorai hitelesen szólalhatnak meg.
Vezeti: Dolmány Mária
 
15.30-17.30-ig
 
„Nekem édes, neked keserű.”
Játsszunk a mesében, válasszunk értékeket! Azonosuljunk a szereplőkkel, hozzunk döntéseket!  A mese feldolgozásának lehetőségei kicsiknek és nagyoknak. Játékunk színpadi megjelenítésének lehetőségei. Kontextus építés, hangulatteremtés formái a mese műfajában.
Vezeti: Kovács Éva
 
 
 
 
 
15.30-18.00-ig
 
Epikai művek dramatizálása
A gyermekeknek szóló irodalom jelentős része epika. Gyermek és ifjúsági regények, mesék, novellák várják, hogy színpadra kerülhessenek. De hogyan? Mit tegyünk a narrációval? Kihúzni teljesen, vagy maradhat? Hogyan válik drámává, „itt és most” akcióvá az elbeszélés? Ha marad a narráció, mit lehet, mit kell tenni vele, hogy ne borítsa fel a színpadi jelent. Rengeteg kérdés vár válaszra az epika színpadi megjelenítése során. A foglalkozás résztvevőit egy gyakorlati kalandra hívom, melyben Lázár Ervinnel kezdünk, de bebarangoljuk az ifjúsági regények háza táját is.
Vezeti: Kis Tibor
Regisztrációs díj : 1.500 Ft , amely csak  a helyszínen fizethető be ! 
 
 
SzerkesztőDrámapedagógiai módszertani nap Szegeden