Címlap

Koncertpedagógia – zene-dráma a Zeneakadémián

1 csatolmány
(A felhívást a program vezetőinek kérésére tesszük közzé.)
Tisztelt Pedagógusok!
A hazai zenei élet meghatározó intézménye, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem / Zeneakadémia  – folytatva a fiatalabb korosztály zenei neveléséért indított misszióját – újabb kezdeményezést  indít útjára, mellyel a gimnazista korosztályt igyekszik megszólítani. Az új koncertpedagógiai sorozat lényege, hogy kíváncsivá tegyük a fiatalokat olyan zenei tartalmak iránt is, amelyek nem rögtön értelmezhetőek a számukra. Az újfajta megközelítés segít abban, hogy a zenei befogadást szélesebb eszköztár bevonásával segítsük a számukra. A módszertani újdonságot ezen a területen a drámapedagógia újfajta szemléletmódja adja. A zene „matematikai szerkezetével” és örömöt adó érzékiségével jelenik meg, a dráma pedig realista megközelítésével, „életszagú” játékainak élményével teszi lehetővé az adott zenemű vizsgálatát. A két művészeti ág a zenés színpadi műfajokon keresztül rokonítható és egyenrangú partner lehet a zenei nevelésben.

A koncertpedagógiai foglalkozásokra a 9-10-11. évfolyam azon osztályait várjuk, akik szívesen vesznek részt olyan interaktív programon, amelyen gondolataik, tapasztalataik megosztásán túl, megélhetik, eljátszhatják, kipróbálhatják, újragondolhatják a drámajáték segítségével a felkínált zenei tartalmat. A programokon feldolgozott művek, zeneszerzők, korszakok mindig a Zeneakadémia valamelyik koncertjéhez kapcsolódnak és határozott célja az, hogy a programon részvevő osztályoknak lehetőségük van a foglalkozáson feldolgozott művet – szándékaink szerint újfajta élményként megélve – meghallgatni.

 
Koncertpedagógiai foglalkozások az alábbi koncertekhez igényelhetőek:
1.      Fekete Gyula: Egy anya története – kortárs opera Hans Christian Andersen meséje nyomán
Választható időpontok:  február 19, február 28, március 4, március 18, április 1, április 8.
A feldolgozásra kerülő Fekete Gyula operát megtekinthetik az osztállyal 2016. február 29-én, 19.00 órai kezdettel a nyilvános főpróbán. A mű időtartama 75 perc.
2.      Élet és halál, világi és egyházi művek Liszt Ferenc művészetében
Liszt: Ünnepi hangok (S. 101)
Liszt: Haláltánc (S. 525)
Liszt: Esztergomi mise
Választható időpontok: 2016. április 15, április 22.
A művek meghallgathatók 2016. április 23-án 10.00 órától a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara koncertjének nyilvános főpróbáján. A főpróba időtartama kb. 2 óra.
 
A foglalkozások a fenti időpontokban, mindig pénteki napokon 10.00 órakor kezdődnek a
Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főépületének X-es termében, időtartama kb. 2,5 óra.
A foglalkozásokat vezeti:
Tápai Dóra zenepedagógus
Mészáros Beáta drámapedagógus
 
Részvételi díj: 1.000,- Ft/diák,  az ár tartalmazza a részvételt a foglalkozáson, és a foglalkozáshoz kapcsolódó mű főpróbáján. A kísérő pedagógus(ok)nak a részvétel díjtalan.
További információ és jegyrendelés: Kovács Szilvia értékesítési munkatársunknál a kovacs.szilvia@zeneakademia.hu címen és a +36-30-269-5712-es telefonszámon.
SzerkesztőKoncertpedagógia – zene-dráma a Zeneakadémián