Címlap

GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ PÉLDATÁR

0 csatolmány
2016. november 19-én, szombaton 10-13 óráig Budapesten,
a Marczibányi Téri Művelődési Központban
A XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztivál eseménysorozatának záró rendezvénye – válogatás a 2016. évi országos fesztivál legjobb előadásaiból
A rendezvény az EMMI támogatásával valósul meg.
 
9.00 órától: regisztráció (előzetesen a Színház-Dráma-Nevelés programjánál)
10.00-13.00
a 2016. évi országos gyermekszínjátszó fesztivál legjobb előadásaiból
A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó az ország egészét érintő felmenőrendszerű, amatőr művészeti rendezvénysorozat, amelyet az együttműködő intézmények, szervezetek segítségével a Magyar Drámapedagógiai Társaság tart életben, s amely eddig története során széleskörű szakmai elismerést vívott ki. Létszámát és kiterjedését tekintve a színjátszás területén a legnagyobb hazai eseménysorozat.

A XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál három példa értékű előadásának bemuta­tásá­val és az előadások szakmai elemzésével a jövő évi fesztiválra készülőknek, a gyermekszínjátszással foglalkozni kívánóknak szolgálunk mintával: megmutatva azokat a szakmai-művészeti értékeket, amelyekhez a gyermekek játékának értő irányításával el lehet jutni.
A program gerince a három kiválasztott előadás bemutatója: a hozzájuk kapcsolódó szakmai elemzések, majd nyitott fórumbeszélgetések. Vendégünk lesz dr. Pinczés István rendező (Jászai-díj, Ucsimura-díj), az ez évi országos fesztivál zsűrijének tagja – aki vezeti az elemzéseket és a beszélgetéseket is ő moderálja (az országos fesztivál diákzsűrijét képviselő fiatalok ­Balogh Zsófia, Csáki Benedek, Kaposi Márton – közreműködésével).
A módszertani program fontos része lesz a napot záró színházi előadás is, ami éppen az iskolai élet egyik megkerülhetetlen elemével, a kötelező irodalommal foglalkozik…
 
10.00-11.00 INÁRCSI FELSŐS SZÍNJÁTSZÓK Kutya (25’) Kamaraterem
KB35 Inárcsi Színjátszó K.H.E., Inárcs
Csoportvezető-rendezők: Fazekas Anna Dorottya, Szivák-Tóth Viktor
Az Inárcsi Színjátszók alsós, felsős, középiskolás – sőt felnőtt és szépkorú – csoportjai közül most a felső tagozatos csoport lép fel rendezvényünkön. A csapat-összetételben voltak ugyan változások, ki korábban, ki később kezdte meg a színjátszást, a csapat magja azonban harmadik éve dolgozik együtt. Mindannyian a Múzsák Művészeti Iskola tanulói. 2015-ben léptek fel először a Weöres Sándor Országos Színjátszó Találkozón. Idei, Kutya című előadásukat egy ismert ifjúsági regény dramaturgiai vázának felhasználásával, saját improvizációikból állították össze. Rendező Fazekas Anna Dorottya és Szivák-Tóth Viktor mellett természetesen: a csoport.
 
11.00-12.00 BENDEGÚZOK Az arany tuskó (16’) Színházterem
Országh Kristóf Általános Iskola, Sirok
Csoportvezető-rendező: Gál Zoltán
Népmese alapján átdolgozta Gál Zoltán
A Bendegúzok színjátszó csoport 5. generációja mutatkozik be Önök előtt. Egy cigány népmesét dolgoztunk fel, ami azért érdekes, mert sok a közös pont az ő életük és a színpadra állított darab között. A történet nagyon egyszerű, szinte kikövetkeztethető. A szereplők is egyszerűek, karakterük megmosolyogtató, de elgondolkodtató is. A főszereplők lendületes színészi játéka nagyszerű és szórakoztató.
 
12.00-13.00 SZÁLKA STÚDIÓ Szemenszedett mese (25’) Kamaraterem
Tatabányai Árpád Gimnázium, Tatabánya
Csoportvezető-rendező: Tara Andrea
A Grimm testvérek Egyszemke, kétszemke, háromszemke című műve alapján átdolgozta Gimesi Dóra
A Tatabányai Árpád Gimnázium diákszínpada, a Szálka Stúdió 2009-ben alakult. Az elmúlt 7 évben 10 előadást állítottak színpadra. 2012 óta vesznek részt az Országos Diákszínjátszó Találkozó és a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó versenyein, ahol 5 aranyat, 2 ezüst és egy bronz minősítést szereztek. A csoport országos fesztiválra hatszor kapott meghívást: felléptek Budapesten (ODT), Debrecenben (WSO), Kecskeméten (ODT), Miskolcon (ODT), Szegeden (WSO) és Szekszárdon (WSO).
A Szemenszedett mese a Grimm testvérek Egyszemke, kétszemke, háromszemke című meséjének átdolgozása. A feldolgozást Gimesi Dóra a Vaskakas Bábszínház számára készítette. A darab nyomtatásban 2014-ben jelent meg, a Drámai Mesék sorozat 2. kötetében.
A Szemenszedett mese egy fordított világban játszódik: egy országban, ahol mindenkinek egy, három vagy öt szeme van. Egy országban, ahol a két szemmel született Erzsikére ferde szemmel néznek.
Játsszák: Guba Eszter, Jelenik Panna, Juhász Ágnes, Simon Dóra, Szilvási Artúr, Tomasovszky Pálma és Vida Stella
 
A GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ PÉLDATÁR kiegészítő szakmai programja:
19.00-20.45 Az Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet bemutatja:
 
ÖKöR – Összes Kötelező Röviden
színházi revízió negyvenhat és fél részben
 
Játsszák: Cseri Hanna, Keresztesy Veronika, Tölgyfa Gergely
Zene: Eklics Dániel, Cseri Hanna
Látvány: Jankó Mátyás, Peták Timót
Mozgás: Spanicsek Valentina
Munkatárs: Hangay Nikolett
Dramaturg, rendező: Szabó Attila
(Előzetes regisztráció  a Színház-Dráma-Nevelés programjánál)

 

SzerkesztőGYERMEKSZÍNJÁTSZÓ PÉLDATÁR
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.