Címlap

Dráma van – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE, 2020

0 csatolmány

A program a veszélyhelyzet miatt elmaradt!!!
A 2020. június 4-5-6-ra tervezett debreceni országos gyermekszínjátszó fesztivált és a hozzá kapcsolódó szakmai konferenciát a két szervező (az MDPT és Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatal Kulturális Osztálya) a veszélyhelyzetre való tekintettel egyetértésben lemondja.

Egyesületünk rendkívül fontosnak tartja, hogy a WSO-ra készülő gyerekek és csoportvezetők számára, ha nem is az eredeti formában és időpontokban, de átalakítva mégis lehetőséget tudjon teremteni munkájuk bemutatására, mások munkájának megismerésére, a szakmai visszajelzésre, eszmecserére. 

A 2020-as esztendő második félévében nem produkciók versenyét tervezzük, hanem olyan szakmai találkozókat, ahol nem születik minősítés, ahová a kész mellett akár a félkész előadások vagy azok egy része (néhány jelenet!) is elhozható, ahová akár előadás nélkül is eljöhet egy-egy csoport, ahol találkozhatnak az azonos érdeklődésű gyerekek, és ahol a csoportvezetők a meghívott szakemberektől, amennyiben akarnak, visszajelzést is kaphatnak.

A megszokott, ismert háromlépcsős felmenő rendszer helyett – a jelenleg ismert körülményekre és helyzetre tekintettel – a naptári év második félévére (vagyis a következő tanév első félévére) egy kétlépcsős tervet ajánlunk szervező partnereinknek és a csoportoknak egyaránt, az alábbiak szerint:

 • Az első lépcső az eddigi megyei és a regionális szint között helyezhető el: várhatóan szeptember-október hónapokban, országosan legalább 8-10 helyszínen megvalósuló rendezvényekkel.
 • Számolunk azzal, hogy az eredeti tervek szerinti 23 megyei és fővárosi, valamint 6 regionális helyszín között akad majd több olyan is, ahol nem látják biztosítottnak a rendezvény őszi megszervezésének lehetőségét.
 • Számolunk azzal is, hogy azok a csoportok, ahol zömében az addigra kimenő nyolcadikosok alkotják a csoport tagságát, már nem tudják megmutatni alkotásukat, így a csoportok száma csökkenni fog.
 • Ha egy napba nem fér bele egy-egy szakmai találkozó, akkor kétnapossá bővülő találkozókat tartanánk. (Ehhez szeretnénk további támogatást kérni és szerezni.)
 • Azon szervezőknek ajánljuk, akik megyei és regionális programra is támogatás kaptak, hogy tegyék (szállás igénybevétele nélküli megoldással) kétnapossá a rendezvényt: az első nap felelne meg a megyei szintnek, míg a második napon a regionális szintnek megfelelően fogadhatnának távolabbról érkező csoportokat is. (Szervező kollégáinknak ajánljuk azt is, hogy amennyiben van pályázati támogatásuk, a megvalósításra december 15-ig, a pénzügyi elszámolásra az év végéig tartó szerződésmódosítást kérjenek.)
 • A szakemberek által ajánlott szakmailag legérdekesebb előadások közül néhány meghívást kaphat a 2020. november 20-21-én Budapesten rendezendő Színház-Dráma-Nevelés (SZDN) kétnapos, országos rendezvényére, ahol szándékunkban áll lehetőséget teremteni a megmutatkozásra. Ez lesz a fentiekben jelzett második lépcsőfok, így az XXIX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót – minden nehézség ellenére – mégis meg tudjuk tartani.
 • A magasabb minősítés megszerzése, a továbbjutás helyett a megmutatkozás, a találkozás, az ismerkedés, a más formában történő megmérettetés (és csak részben az SZDN-re történő meghívás) az új motivációs erő.
 • Azon csoportoknak, melyek nem tudnak vagy nem akarnak részt venni a második félév találkozóin, és e-mailben kérik ezt, a befizetésről szóló számlánk visszajuttatása után a regisztrációs díjat visszafizetjük.
 • Azok a csoportok, amelyek nem tudnak részt venni az őszi találkozókon, de tervezik a 2021-es indulást, az adminisztráció csökkentése érdekében választhatják azt a megoldást is, hogy nem kérik vissza a regisztrációs díjat, hanem azt azonos csoportnévvel, fenntartóval átviszik a következő évi (a jubileumi, harmincadik) országos találkozóra.
 • Terveink szerint a megyei/fővárosi találkozókon adtuk volna át, de a helyzetre tekintettel: amint a postán kézbesített tárgyak átvételéhez nem kell bátorság, egyesületünk postázza az összes regisztráló csoport számára a Drámapedagógiai Magazin 62. számát, amely a 2019-es országos találkozó eseményeit tárgyalja 60 oldal terjedelemben. (Ezt akkor is tesszük, ha a csoport közben visszakérte a regisztrációs díjat.)

DRÁMA VAN… ööö… izé… dráma és színház van…
A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE – 2020
A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén is meghirdeti a DRAMATIKUS NEVELÉS HETÉT.
Ismét itt a tavaszi zsongás!

A programsorozat célja, hogy felmutassa a gyerekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel folytatott dramatikus tevékenységek sokféleségét, népszerűsítse a drámapedagógia módszereit és felhívja a figyelmet az e téren tevékenykedő szakemberek, csoportok munkájára, eredményeire.
A 2020. március 21-27. között zajló programsorozattal szeretnénk megmutatni – többek között – az új Nemzeti alaptanterv felett döntéseket hozóknak is, hogy a drámás tevékenységeknek milyen nagy jelentősége, súlya és helye van az oktatási, nevelési, kulturális és művészeti feladatok rendszerében.
Barátaink, kollégáink, ismerőseink!!! Arra kérünk benneteket, tegyük láthatóvá legalább ebben az egy hétben, hogy mennyi minden történik drámás fronton a hazai és határon túli gyermekek, fiatalok oktatásában, nevelésében! (De ha felnőttekkel dolgoztok drámán keresztül, azt se tartsátok titokban!)
A program belőletek, belőlünk, drámatanárokból, a mi szokásos és nem szokásos tevékenységeinkből áll!
Ahogy az év minden napján, ebben a 7 napban is rengeteg drámás esemény történik országszerte − sőt határainkon túl is magyar nyelven –, melyeket az Drámapedagógiai Társaság csokorba fogva, közösen szeretne reklámozni, megismertetni másokkal.
Csatlakozzatok kezdeményezésünkhöz! Tegyétek láthatóvá tevékenységeteket! Ehhez semmi másra nincs szükség, mint hogy regisztráljatok az eseményre programotokkal, hogy az adott program az országos eseménysorban megjelenhessen. És persze közvetítsetek róla, Facebookon, élőben vagy képekben, rövid tudósítás formájában (ennek során lássatok el mindent a #dramavan hashtaggel!), ha van rá kapacitásotok, töltsétek fel az eseményünkbe (https://www.facebook.com/events/203142114394686/).
A programsorozathoz csatlakozni lehet a drámás szakmához kapcsolódó bármely eseménnyel: flashmobbal drámaórával, színházi nevelési foglalkozással, színházi előadással, illetve a hét témájához illeszkedő bármilyen programmal. Ez azt is jelenti, hogy nem szükséges teljesen új foglalkozást, előadást, drámaórát létrehoznotok! Ezzel együtt örülnénk, ha meglévő programjaitokat egy picit megbolondítanátok a Dráma van! szellemében. Ehhez adunk néhány ötletet:

 • tartsátok más helyszínen a foglalkozásotokat, mint szoktátok, akár szabadtéren
 • tegyétek nyitottá programotokat, foglalkozásotokat a nagyközönség, helyi érdeklődők, kollégák, diáktársak, az utca embere, döntéshozók előtt
 • játsszatok kora reggel vagy éppen az éjszaka közepén
 • játsszatok a megszokotthoz képest hosszabb időtartamban
 • játsszatok tágabb résztvevői kör bevonásával, nagyobb létszámmal
 • cseréljetek csoportot és/vagy drámatanárt
 • tartsatok rendhagyó foglalkozást (tartsatok előbemutatót a szülőknek, ismerősöknek, barátoknak, vagy ha már bemutatott előadásotok van, szervezettek utána beszélgetést)
 • vigyetek olyan embercsoporthoz programot, akiknek nem szoktatok (pl. nyugdíjasoknak, sportolóknak, vagy dolgozzanak a gyerekek az iskola/intézmény felnőtt tagjaival stb.)

Jelentkezni itt, az adatlap kitöltésével tudtok!
Az adatlapot legyetek kedvesek tüzetesen végigolvasni, hogy a kitöltés minél egyszerűbb legyen! Kérdésetekkel forduljatok az ez évi akció szervezőihez Dolmány Mária, Kaposi László – az alábbi címen: mdpt.dramavan@gmail.com
A Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöksége

SzerkesztőDráma van – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE, 2020
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.