Címlap

IDEA tanácskozás – az európai szervezet programja – romániai hírek

0 csatolmány

A drámás és színházi nevelési világszervezet, az IDEA idei tanácskozása (IDEA General Council Meeting) online kerül megrendezésre, a következő időpontokban: október 23. (péntek), november 7. (szombat) és december 5. (szombat). A tervezett programban az első alkalomnál szerepel a választott képviselők beszámolója, az IDEA javított alapszabályának jóváhagyása, a működési szabályzat javítása.
A második alkalomra a következő témakörök várhatók: az új választási protokoll, jelöltállítás, indítványok, a regionális szervezetek munkája, az IDEA Ifjúsági szervezetének munkája, a költségvetés jóváhagyása.

A harmadik alkalom foglalkozik a zárószavazással: a rendszer egy héttel korábban nyílik meg, majd a választások eredményeinek bejelentése, az új tisztviselők személye.
Az esemény külön weboldalt kapott, ahol minden információt megtalálhatunk a programról, a regisztrációról és a szükséges papírmunkáról, illetve a tanácskozásról.
Tartalmi összefoglaló az előkészítő anyagból:
A gyűlés három részletben, online, zoom-on keresztül zajlik. Minden alkalom három órán keresztül tart majd, így marad idő a megbeszélésre, konzultációra is. A gyűlés az IDEA összes tagja felé nyitott. A választások egy biztonságos online felületen mennek majd végbe, melyek öt nappal a harmadik, december 5-i alkalom előtt nyílnak meg és egy órával a találkozó kezdete előtt zárulnak. A tagokat bátorítjuk arra, hogy a három formális találkozó között találkozzanak egymással is. Az új tagok számára lehetőséget biztosítunk a bemutatkozásra és hogy megismerkedjenek az IDEA működésével. A beszámolókat és más dokumentumokat a találkozók előtt rendelkezésre bocsátjuk.

Az IDEA  európai szervezetének tanácskozására online került sor október 23-24-én. A programban egyesületünk képviselői is részt vettek. Jelentkezünk majd a közzétehető anyagokkal.

Hírek Romániából
A román kollégák sikerrel jártak a dráma alaptantervbe emelésében (erről is szó lesz az október 23-24-i európai találkozón). Három különböző (opcionális) tanterv került elfogadásra: egy 3-4., egy 6-7. évfolyamos (általános iskolai) és egy 10-11. osztályos (gimnáziumi). Választható tárgyról van szó, mivel ez volt az egyetlen mód az elfogadtatásra, így a diákoknak tudniuk kell a létezéséről, hogy fel tudják venni. A tárgy ettől a tanévtől került elfogadásra, de valószínűsíthető, hogy a következő tanévben már szélesebb körben is alkalmazásra kerül az ország iskoláiban. Oktatását kizárólag színházi tanulmányokat és pedagógiai-pszichológiai tréninget végzett oktatók, illetve olyan tanárok végezhetik, akik egy erre szóló képzést elvégeznek (a tanfolyam hetente egyórás és egy vagy két év alatt végezhető el).

SzerkesztőIDEA tanácskozás – az európai szervezet programja – romániai hírek
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.