Címlap

DRÁMA VAN – nyáron is (2021)

0 csatolmány

(Frissítve augusztus 12-én 13.00-kor – a változások vörös színnel jelölve.)
Ma még fogadunk last minute jelentkezéseket. Az online befizetés határideje: 2021. augusztus 12. (csütörtök).

MŰHELYFOGLALKOZÁSOK, JÓ GYAKORLATOK

Időpont: 2021. augusztus 16-17. (hétfő-kedd)
Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ
Szervező: Magyar Drámapedagógiai Társaság (mdpt.dramavan@gmail.com)

A Dráma van – nyáron is (2021) létrejöttét a II. KERÜLETI KULTURÁLIS KÖZHASZNÚ NONPROFIT Kft. segíti.
Köszönjük a támogatást!
Rendezvényünk előadói, oktatói, trénerei TISZTELETDÍJ NÉLKÜL tartják a foglalkozásokat – KÖSZÖNJÜK SEGÍTSÉGÜKET!!!
Így módunkban van a 12 dupla tanórából álló továbbképzésen való részvételért csak regisztrációs díjat kérni (ami két napra együtt kevesebb, mint egy online színházjegy ára)

A foglalkozások részben létszámkorlátosak, ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
A műhelymunkák, jó gyakorlatok saját élményű foglalkozások, melyeket elemző beszélgetés követ. A programok többségén a játszók száma limitált a termek befogadóképességének határáig.
A REGISZTRÁCIÓ MENETE:
A sikeres (és rövid idő alatt lebonyolítható) regisztráció érdekében a következőket javasoljuk:
1. Tekintse meg a részletes programot, majd válasszon a párhuzamosan futó foglalkozások közül.
2. Töltse ki a regisztrációs űrlapot: https://forms.gle/qxQog93rXt8FZaDM7
3. Ha megválaszolt minden kérdést, lapozzon.
4. Ha kiválasztotta a programokat, kattintson a „küldés” vagy „submit” gombra.
5. A regisztrációjáról egy visszaigazoló e-mail fog érkezni az ön által megadott e-mail címre (ha nem kapta meg, kérjük jelezze azt az mdpt.dramavan@gmail.com e-mail címen.
6. Ne felejtse el a regisztrációs díjat átutalni, mert a regisztráció csak a befizetéssel válik véglegessé! (A létszámkorlátos foglalkozásokon a helyek a befizetés sorrendjében töltődnek be.)
7. A rendezvény napján az előtérben elhelyezett regisztrációs pultnál átveheti a belépőt és a befizetést igazoló számlát.
Figyelem! Regisztrációs díjat nem utalunk vissza.
Regisztrált, de később kiderül, hogy mégsem jön? Kérjük, jelezze minél előbb a mdpt.dramavan@gmail.com e-mail címen. Így jöhet más! Segítségét a részvételre várakozók nevében is köszönjük!
Információ: Hodászi Ádám, tel.: +3620 2820861
REGISZTRÁCIÓS DÍJ: 1500 Ft/nap
Érvényes tagság feltétele a befizetett éves tagdíj, amelynek összege 4000 Ft/év (nyugdíjasoknak, hallgatóknak, diákoknak 2000 Ft/év). Belépés egyesületünkbe a honlapunkon (https://drama.hu/magyar-dramapedagogiai-tarsasag/) leírtak szerint lehetséges. Módszertani rendezvényeinken jelentős kedvezménnyel vehetnek részt egyesületünk tagjai!
Bankszámlaszám: Magyar Drámapedagógiai Társaság, 11701004-20065946 (OTP BANK). Az azonosíthatóság érdekében kérjük, hogy a banki utalás megjegyzés rovatába írja be a saját nevét.
A járványra való tekintettel a helyszínen történő befizetésre nincs lehetőség.
Foglalkozásaink jellegére való tekintettel kérjük, hogy az regisztráljon, aki a megfelelő védettséggel rendelkezik, illetve a többi résztvevő védelméről gondoskodik.
SZERETETTEL VÁRJUK RENDEZVÉNYÜNKÖN!
ADATOK KEZELÉSE: A regisztrációs kérdőíven szereplő információkat csak az adott rendezvény szervezésében használjuk, utána nem tároljuk, harmadik félnek nem adjuk ki.

RÉSZLETES PROGRAM
2021. augusztus 16., hétfő
10:00-11:30
Kiállok érte?
Érzékenyítés környezetvédelmi témában
Szeretnélek egy drámaórára invitálni, ahol egy fiatal lány, Kinga dilemmáival foglalkozunk.
“Nem fogom tétlenül nézni, ahogyan a fejem fölött történik minden! Ti sem néznétek, nem?”
Gyere és légy részese, mondd el Te is a véleményedet! (A foglalkozás 8-9. osztálynak szól, nem feltétel a drámás előképzettséggel)
Foglalkozásvezető: Székely Erika
Drámapedagógus, Kaposi Lászlónál, és a Károli Gáspár Református Egyetemen szerzett végzettséget.
Résztvevők: 20 játszó + nézők

Csapatépítés minden szinten
Számomra nem kérdés, hogy egy vidám játék után a közös munka is eredményesebb!
Legyen ez osztályközösség, szülői közösség vagy tantestület, ha tudunk együtt nevetni, a munka is egy közös játéknak tűnik csupán! Hogyan csinálom ezt a szürke hétköznapokon? Gyere, próbáld ki, játssz velem és közben elmesélem, hogy nálunk nincsenek is szürke hétköznapok!
Foglalkozásvezető: Pátkay Mónika
tanító, tehetséggondozó, fejlesztő-drámapedagógus
Résztvevők: nincs korlát

12:30-14:00
Szárnyak, avagy Angyal a csirkeólban –  elfogytak a játszói helyek, nézőként még lehet jelentkezni
(García Márquez novellájának felhasználásával)
A tanítási dráma módszerével kerülhetnek közelebb a résztvevők a “másság”-hoz, annak befogadásához és elfogadásához.
Foglalkozásvezető: DRAmatiné Alkotócsoport
Csapatunkat három színész–drámapedagógus alkotja: Kontha Nelli, Molnár Enikő és Bogdán Réka Orsolya. Nelli a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban és a Független Színpadon, Enikő a Kolozsvári Színművészeti Egyetemen, Réka pedig a Nemes Nagy színészképzésen szerezte meg színészi végzettségét. Mindhárman elvégeztük a Magyar Drámapedagógiai Társaság 120 órás drámapedagógiai tanfolyamát, ahol a színészi látásmódban és megközelítésben egymásra találva döntöttük el, hogy közösen dolgozva szeretnénk drámafoglalkozásokat indítani.
Résztvevők: 15 játszó + nézők

Történetalkotás és karakterépítés zenei eszközökkel
(egy szakdolgozat margójára)
„2020-ban a Magyar Versmondók Egyesületének nyári táborában dolgoztunk együtt egy hétig.
Ebből a munkából mutatunk meg egy kis ízelítőt, melyből, többek között, szakdolgozat is született.”
Foglalkozásvezető:
Pécsi Marcell magyar tanár, drámapedagógus
Ujvári Bors – harmadéves prózai színész hallgató
Résztvevők: 30 játszó

14:30-16:15
Metropolis városa
a polgárok munkájának hála immár 50 éve technológiai világvezető nagyhatalom. 2330-ra a mindennapok alapjait képező technológiai innovációk úttörőjeként közel állnak ahhoz, hogy a város jelentős időre bebiztosítsa helyét a legbefolyásosabbak között. A szellemiek és a munkásosztály tagjai mind ugyanazért a célért dolgoznak, ugyanabban a városban élnek, de két egészen eltérő világban élik napjaikat. Ennek feszültségéből építkezik a Metropolis tanítási drámasorozat, aminek 90 perces etapjai az azonos című 1927-es film világán alapulnak. A program során a foglalkozássorozat egyik részét végigjátszva jelenítenénk meg ezt a világot és vizsgálnánk az abban felmerülő kérdéseket, ezután pedig kötetlen beszélgetés formájában gondolkodnánk a foglalkozás tapasztalatairól, működési elveiről és koncepciójáról.
Foglalkozásvezető: Simon  Mátyás
gyógypedagógus, drámapedagógus hallgató
„Színházi nevelési és drámapedagógiai munkámat a Horizont Alkotócsoport tagjaként kezdtem, ezzel párhuzamosan pedig sikerült olyan munkahelyeken elhelyezkednem, ahol lehetőségem van mind gyógy-, mind drámapedagógiai tudásomat felhasználva dolgozni és fejlődni.”
Résztvevők: 25 játszó

Lelkemélyénjógyerek
– szülők és pedagógusok számára
A foglalkozás a KOHÓ Műhely Szörnyeteg című színházi nevelési előadásához kapcsolódó programja. Célja, hogy párbeszédet nyisson szülők és pedagógusok, családok és közoktatási intézmények között, hogy érdemben tematizálja az iskolai kirekesztés, megbélyegzés problematikáját. A színházi részek nagyrészt az előadásból vett elemek, ezen jelenetekből kiindulva beszélgetünk a felnőtt közönséggel a felmerült problémákról, a darab fókuszkérdése kapcsán: mit tehetünk a kirekesztés ellen? Vagy a mi nyelvünkön: “Mitől múlik el egy szörnyeteg szörnyetegsége?”
Foglalkozásvezető: KOHÓ Műhely
„A KOHÓ Kulturális és Közművelődési Egyesület jelenlegi formájában 2020 tavasza óta működik. Társulatunk tagjai javarészt fiatal, pályakezdő drámapedagógusok, színházi nevelési előadásainkat és egyéb programjainkat elsősorban a Kelet-Pesti régióban, azon belül is a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban játsszuk.
Arra törekszünk, hogy aktívan részt vegyünk Kőbánya kulturális életében, és intenzív kapcsolatot alakítsunk ki a helyi pedagógusokkal, iskolákkal, és közintézményekkel. Mindemellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a KOHÓ a Budapesten kívüli, vidéki területekre is eljuttassa programjait. Rövidtávú terveink között szerepel a drámapedagógiához és a színházi neveléshez kötődő szakmai rendezvények szervezése.
A 2020/2021-es évben elkészült Szörnyeteg című osztálytermi előadásunk Gyevi Bíró Eszter rendezésében – amelyhez jelen programunk is kapcsolódik -, ezen kívül elkészült Függvények című, a középiskolás korosztálynak szóló komplex színházi nevelési elődásunk szintén Gyevi Bíró Eszter rendezésében.”
Résztvevők: 30 játszó + nézők

2021. augusztus 17., kedd
9:00-10:30 – MÁR CSAK NÉZŐKÉNT!!!
Szabad!
Kezdő drámatanárként gyakran találtam szembe magam a gátjaimmal – mi lesz, ha nem fog működni, ha nem tudom, mit kérdezzek, vagy merre menjünk tovább? Mégis hogy lesz ebből drámaóra? Hogyan építsünk drámaórát fonálból, szalmaszálból, egy régi füzetből? Ezekre a kérdésekre keres válaszokat a résztvevőkkel közösen a Szabad!
A másfél órás foglalkozás során kipróbáljuk, tudunk-e egyszerű tárgyakból (zenékből, formákból) karaktereket és történeteket alkotni és közösen kísérletezünk azzal, hova tovább.
Mert bátorkodni szabad!
Foglalkozásvezető: CsÁO Drámapedagógiai Műhely, Hajdú Fanny,
A CSÁO! egy kreatív műhely, ahol szabad önfeledten játszani.  Célunk, hogy a nehéz körülmények között élő gyerekeket elrepítsük egy közösen létrehozott fantáziavilágba, melyet velük együtt, az ő ötleteik alapján építünk fel, s ahol biztonságos közegben, szabadon próbálhatják ki magukat olyan helyzetekben, melyekkel a való életben is rendszeresen szembetalálkoznak. Szeretnénk, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtapasztalja a szabadság élményét, s mindeközben játszva tanuljon arról, milyen egy demokratikus közösségben létezni, s felelősséget vállalni döntéseinkért.
Hajdú Fanny drámapedagógus, az MDPT elnökségi, a CSÁO! Drámapedagógiai Műhely alapító tagja. Nemzetközi és hazai eseményeken tartott foglalkozásai rendszerint társadalmi kérdéseket vagy olyan, a fiatalokkal folytatott párbeszédben tabunak minősülő jelenségeket boncolgatnak, mint a kirekesztés, másság, a szexualitás és áldozathibáztatás vagy a bullying.
Résztvevők: 15 játszó + nézők

 Mi a papírszínház
(kamishibai), és hogyan segíthet abban, hogy egyesítsük az élőszavas mesélés, a vizuális nevelés és a drámapedagógia módszereit? Milyen pedagógiai és tanulásmódszertani lehetőségeket rejt magában?
Foglalkozásvezető: Csörgei Andrea
gyerekirodalmár, könyvtár- és drámapedagógus, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium.
Résztvevők: nincs korlát

11:00-12:30
Egy irodalmi mű lehetséges adaptációi… – MEGTELT!!!
Saját élményű beszámoló egy drámaóra történetéről. A programban egy sokat játszott drámaórám kerül terítékre és boncolgatásra.
Hogyan és miként érdemes nekiállni egy, a tarsolyunkban lévő foglalkozás adaptációjának, másik korosztályra való alkalmazásának?
Erre keresünk a résztvevőkkel közösen megoldásokat, vizsgáljuk a lehetőségeket a különböző életkorok tükrében.
Foglalkozásvezető: Szabó Gergely
Drámapedagógus, gyermek- és diákszínjátszó csoportvezető Győrben és Kunszigeten, valamint színész-drámatanárként is dolgozik a RÉV Színházban
Résztvevők: 20 játszó

Hogyan teremtsünk ünnepet?
Szalai Ádámmal március 15. alkalmából készítettünk ünnepi műsort 10. évfolyamos diákokkal 2021 tavaszán. Igyekszem bemutatni a munkafolyamatot, a tevékenység közbeni krízishelyzeteket, a lehetetlenségek teremtő erejét és az elkészült anyagot is. A résztvevők az állítások mellett sok kérdésre és aktivitásra is számítsanak!
Foglalkozásvezető: Meleg Gábor
a Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium drámatanára
Résztvevők: 30 játszó + nézők

13:30 – 15:00
Minden kezdet nehéz
Évkezdő játékok  gyerekközösségeknek, nevelőtestületeknek.
Ismerkedés és újraismerkedés.
Keressük meg együtt a  közösség építőköveit, járjuk körbe, milyen eszközöket kínál ehhez a folyamathoz a játék.
Foglalkozásvezető: Körömi Gábor
drámapedagógus, foglalkozás- és iskolavezető
Résztvevők: nincs korlát

A hasonmás – beszéljünk a kiégésről
2021 szeptemberében mutatjuk be első komplex színházi nevelési előadásunkat, amely Dosztojevszkij A hasonmás című kisregényéből, illetve fiatal felnőttekkel készített interjúkból inspirálódik. A problémakör, amelyet meg kívánunk vizsgálni a résztvevő fiatalokkal, a modern digitális környezetből, a teljesítményközpontú szemléletből, illetve a koronavírus-járvány okozta izolációból következő stressz, szorongás okozta kiégés.
Foglalkozásunkon az érdeklődőkkel az előadás felvetései, jelenetei, nyitásai kapcsán szeretnénk ezekről a témákról interaktív módon beszélni.
Foglalkozásvezető: Közeljövő Színházi Nevelési Csoport
„2020-ban alakult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen frissen végzett drámainstruktor osztály öt tagjából. Botka Dóra, Hollósy Réka, Magasi Dalma, Nyáry Pál és Villant Bálint a társulat tagjai, akik a csoporton kívül különböző helyeken végeznek dráma- és színházpedagógiai, gyermekvédelmi, művészetközvetítő és alkotó tevékenységet. Közös célunk, hogy olyan állandó, független társulatot hozzunk létre, ahol a közeljövő emberi és társadalmi dilemmáival foglalkozunk különböző korosztályú fiatalokkal, magas színvonalú programok keretében, és ezeket a kérdéseket minél több magyarországi iskolába eljuttassuk, Budapesten és vidéken egyaránt.”
Résztvevők: 25 játszó + nézők

REGISZTRÁCIÓS LINK : https://forms.gle/qxQog93rXt8FZaDM7

SzerkesztőDRÁMA VAN – nyáron is (2021)
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.