Címlap

WSO szakmai nap: Elmesélt életek

0 csatolmány

– történetek feldolgozása drámával, színházzal
a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál nyitó szakmai eseménye
A Magyar Drámapedagógiai Társaság, Debrecen Megyei Jogú Város, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház

közös módszertani rendezvénye 2022. június 9-én, csütörtökön 15-től 22 óráig
A műhelykonferenciát ajánljuk drámapedagógusoknak, színházi neveléssel foglalkozóknak, hivatásos vagy független színházi műhelyek munkatársainak, gyermek-, diákszínjátszó-rendező, valamint bábcsoport-vezetőknek, színház- és dráma szakos hallgatóknak, művészeti iskolák tanárainak, színi stúdiók tanulóinak, közművelődési szakembereknek, szakmabeli és szakmán kívüli érdeklődőknek.
A rangos szakmai rendezvény vendégei előadásokon, saját élményű foglalkozásokon és színházi nevelési előadásokon vehetnek részt.

Helyszínek: Vojtina Bábszínház, Csokonai Irodalmi Labor
(A szervezők a helyszín- és programváltoztatás jogát fenntartják.)
A műhelykonferencia programja
14.00-15.00       Regisztráció (Vojtina Bábszínház)
15.00-15.30       Konferencianyitó
15.30-18.00       Előadások
Meghívott előadók, előadások
Golden Dániel (drámatanár, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vörösmarty Mihály Gimnázium)
Történetek feldolgozása a drámapedagógiában és a színjátszásban
A történeteknek kulcsszerepük van a drámapedagógia küldetésének beteljesítésében. A feldolgozás eszközei változatosak lehetnek az állóképtől az improvizáción át a színjátékig, a lényeg ugyanaz marad: önmagunk és a bennünket körülvevő világ megértése és értelmezése.

Kiss Gabriella (színháztörténész, drámapedagógus, Károli Gáspár Református Egyetem, Szent István Gimnázium)
Mi történt a történeteimmel?
Résztvevő-megfigyelői gondolatok az „autobiografikus paktumról” (Lejeune) és a KÁVA Kulturális Műhely „A mi iskolánk” című állampolgári színházi projektjéről. Közismert tény, hogy az elmúlt tíz évben ismét átrendeződni látszik az európai színháztudomány tudásszerkezete. Az „átalakulás” válasz azokra a kortárs színházi szcénában lezajló folyamatokra, amelyek egyik közös nevezője a „doing biography” gesztusa.

Kricsfalusi Beatrix (színháztörténész – Debreceni Egyetem)
(Ön)életrajzi performanszok a kortárs színházban
Az elmúlt évtizedekben nemcsak olyan színházi projektekben vált központi jelentőségűvé az alkotók megélt élettapasztalata, amelyek civilek közreműködésével készülnek. Előadásomban olyan kortárs (tánc)performanszokról lesz szó, amelyek alkotói a saját szakmai önéletrajzukat formálják történetté.

Róbert Júlia (író-dramaturg, egyetemi oktató)
„Nyomokban valóságot tartalmaz”
Sokszor találkozunk azzal az érzéssel, hogy filmen vagy színpadon látunk egy jelenetet, és azt mondjuk: „á, ez az életben biztosan nem így történne!” Vagy az életben látunk egy jelenetet, amiről azt érezzük: „ez filmre, színpadra kívánkozik!” vagy épp ellenkezőleg: „ha ezt filmen, színházban látnánk, biztos soknak éreznénk!” Hol találkozik a valóság és a fikció egy történet megírásakor?

Dr. Timár András (színháztörténész, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem)
Egy történet színeváltozásai
Árgirus históriájának színpadi és irodalmi újraértelmezései Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjének és Balázs Béla Mosolygó Tündér Ilona című novellájának felhasználásával

18.00-19.00      Munkavacsora

19.00-21.00      Részvételi színházi előadások
A két előadás különböző helyszíneken, azonos időpontban kezdődik. A konferencia vendégei az előadások résztvevői lesznek. Az előadások lészámkorlátosak, a jelentkezés sorrendjében tudjuk a részvételt biztosítani.

KiserdőVojtina Bábszínház
Részvételi színházi előadásunk közös gondolkodásra és közös alkotásra hívja a 17-18 éveseket. Egy erdei kunyhóban élő nő és egy szociális munkás történetén keresztül olyan kérdésekre kereshetik saját válaszaikat, mint hogy mit jelent a siker, mi számít sikeres életnek, hogyan lehet jól segíteni?
Az előadás az Utcáról Lakásba! Egyesület szakmai segítségével, Kovács Vera: Utak az erdőben című könyvének felhasználásával jött létre.
21.00-22.00       Szakmai beszélgetés a részvételi előadásról közvetlenül az előadás után Gyombolai Gábor vezetésével

Kimondhatatlan – Csokonai Irodalmi Labor
Történetünk két fiatal lányról szól: Zsuzsiról és Katáról. Ők osztálytársak. Nap mint nap találkoznak, mégsem ismerik egymást, nem tudják egymásról, hogy hasonló helyzetben vannak, hogy mindkettőjüket bántják otthon. Úgy érzik, senkinek sem beszélhetnek ezekről a dolgokról, történetük kimondhatatlan, elmesélhetetlen. Széttört belső világukat elrejtik a külvilág elől. Ám egyszer csak egymás álarca mögé látnak…
Részvételi előadásunk a családon belüli bántalmazásról szól. Két fiatal lány történetén keresztül próbáljuk mélyebben megérteni, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik.
21.00-22.00       Szakmai beszélgetés a részvételi előadásról közvetlenül az előadás után Gemza Melinda vezetésével

A konferencia résztvevőit hívjuk és várjuk a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál június 10-11-i programjára is.
A műhelykonferencia és az országos fesztivál teljes programján a részvétel meghívóhoz és előzetes regisztrációhoz kötött.
Az esti előadások miatt is kérünk előzetes regisztrációt a következő címen:
https://forms.gle/sKf2FT1jcpSR9VDi9

AZ ORSZÁGOS RENDEZVÉNYSOROZATOT TÁMOGATJA:
Miniszterelnökség
EMMI Nemzeti Tehetség Program
(a hazai nagy hagyományú országos szervezésű tanulmányi és sport versenyek támogatása)
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása)
Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság

SzerkesztőWSO szakmai nap: Elmesélt életek
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.