Címlap

TITKOS ÚT

0 csatolmány

színházi nevelési program óvodásoknak

A foglalkozás vezetője:

KUNNÉ DARÓK ANIKÓ

A játékban közreműködő pedagógusok:
Kerékgyártóné Csiszár Ildikó
Olajosné Rab Gabriella
(mindhárman a jászberényi Zengő Óvoda munkatársai)

A foglalkozásra a Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Marczibányi Téri Művelődési Központ Színház-Dráma-Nevelés című módszertani rendezvényén került sor 2008. november 15-én.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
A résztvevő gyerekek a budapesti Hétszínvirág Óvodából érkeztek (1118 Budapest, Dayka Gábor u. 4.)
Pedagógusok: Járvás Károlyné Éva és Fokt Ildikó

A színházi nevelésnek nagyon sokféle megvalósulási formája, gyakorlata lehet. Ezek közül az egyik legérdekesebb az, amelyik nem elégszik meg a nézői szerepkör felkínálásával, hanem résztvevővé, hangsúlyosan: cselekvővé kívánja tenni a programok mindenkori vendégeit. Ez a művészeti nevelési módszer az utóbbi fél évszázad talán legtöbb újat hozó irányzata a gyerekek és fiatalok színházi eszközökkel, módszerekkel történő nevelésében. Az angol elnevezés – Theatre in Education – rövidítésének átvételével gyakran TIE-nak nevezett módszer hazánkban is meghonosodott: a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkássága tette ismertté a 1990-es évek elejétől.

A cselekvővé tételt célul tűző színház nevelési programok műfaji kritériumai közül a legfontosabbak a következők: meghatározott életkorú csoportoknak, azon belül is szűk életkori tartományra készülnek a programok. A kis létszámú csoportokkal egyszerre több színész-drámatanár dolgozik, mégpedig úgy, hogy a színház felvetette problémák kibontásában érdemi döntési lehetőségeket kínálnak fel a vendégeknek. A színházi nevelési programokat a társulatok többnyire számukra ismeretlen közösségeknek, csoportoknak tartják, s így csak az általános életkori jellemzők figyelembe vételével készülhetnek fel programjaik kivitelezésére. A filmünkön látható foglalkozás teljes mértékben megfelel ezeknek a feltételeknek. A szakterületet ismerő néző előre mondhatná: ilyennel már találkozhattunk, akár évente pár száz alkalommal…
Igen… de a következő kb. 50 percben látható felvételnek van egy sajátossága, ami még a nemzetközi gyakorlatban is különlegessé teszi: óvodásoknak készült.
És kiválóan működik.
Színházi nevelési program óvodásoknak – hazánkban az első ilyen, az óvodás korú gyerekek életkori sajátosságait messzemenően figyelembe vevő, működő, színvonalas munka.

A kiadvány megvásárolható illetve megrendelhető a Marczibányi Téri Művelődési Központ művészetpedagógiai könyvesboltjában.
2750 Ft

adminTITKOS ÚT
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.