Címlap

Színházi Nevelési Társulatok Országos Találkozója

1 csatolmány

A Színházi Nevelési Társulatok Országos Találkozója 2010. május 14-15-16. között kerül megrendezésre Gödöllőn, a Garabonciás Színtársulat szervezésében. A találkozó helyszíne a gödöllői Damjanich János Általános Iskola.

A részletes program letölthető – és a műsor a TOVÁBB feliratra kattintva olvasható.

SZÍNHÁZI NEVELÉSI TÁRSULATOK
ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA
 
GÖDÖLLŐ
2010. május 14-15-16.
 
a Garabonciás Színtársulat szervezésében
 
 
Helyszín: Gödöllő, Damjanich János Általános Iskola
 
 
Program:
május 14. péntek
 
10.00-12.00
Kalimpa Színház
KÉKFÖLD
színházi nevelési program 8-9 éves gyerekek számára
Az előadáshoz Lázár Ervin: A kék meg a sárga című meséje adta az ötletet. Érdekessége,  hogy Magyarországon egyedülálló módon épít fel egy komplex színházi nevelési programot bábszínházi elemek felhasználásával. A gyerekek aktívan részt vehetnek a történet alakításában, a foglalkozás átjárót nyit a bábok által megjelenített mesevilág, és a gyerekek valósága között. A mesében a gyerekek életében is megjelenő diszkrimináció és rasszizmus problémakörét járjuk körül, de a gyerekek személyisége védve marad a mesevilág által.

 
14.00
Megnyitó
A résztvevőket köszönti:
dr. Gémesi György polgármester
Kaposi László, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke
Mészáros Beáta, Garabonciás Színtársulat
 
15.00-18.00
Káva Kulturális Műhely
BÁBOK
színházi nevelési program 14 – 15 éves fiatalok számára
A Bábok című színházi játékunk középpontjában a szabadság és a kompromisszumok témája áll. A szabadság kapcsán a felelősségről, a kötelességekről, a szabályokról és az elvárásokhoz való alkalmazkodásról gondolkodnak közösen a színész-drámatanárok és a résztvevő fiatalok. A program középpontjában (fókuszában) a következő kérdések állnak:
  • Mire képes, mire hajlandó az ember azért, hogy megfeleljen másoknak?
  • Mit gondolnak/feltételeznek egymásról az emberek a ruhájuk alapján?
  • Mit veszünk magunkra a ruhánkkal együtt?
A résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy a szereplőktől kérdezzenek, elmondják nekik a véleményüket, vitatkozhatnak, tanácsot adhatnak nekik. A színházi játék bizonyos pontjain arra is lehetőségük van, hogy bizonyos szerepeket magukra vegyenek, és így tegyék próbára elgondolásaikat, így alakítsák a történetet. A foglalkozásban szereplő színházi jelentek Georg Büchner szövegei és a csoport improvizációi alapján születtek.
A program alkotói:
Színész – drámatanárok: Topor Rita, Romankovics Edit, Gyombolai Gábor, Kardos János
Színházi munkatárs: Kiss Gabriella
 
20.00-21.00
„A kocka el van vetve – a DICE kutatás első eredményei”
Előadó: Cziboly Ádám
Káva Kulturális Műhely
 
21.00
„A színházi nevelés és a gazdasági válság”
Előadó: Hajós Zsuzsa
Kerekasztal Színházi Nevelési Központ
 
május 15. szombat
 
9.00-11.30
Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület
PETTYETLEN KATICA
színházi nevelési program 8-9 éves gyerekek számára
A foglalkozás témájául a korosztály életében központi szerepet játszó csúfolódás jelenségét választottuk. Személyes benyomásaink és a témaválasztást megelőző „gyűjtőmunka” egyaránt azt mutatták, hogy a csúfolódás jelensége központi probléma az alsós közösségek életében, hiszen a meggondolatlanságból vagy „előre megfontolt szándékkal” jól célzott döfések sokakban nehezen hegedő sebeket ejtenek.
 
13.30-17.00
Apolló Kulturális Egyesület
„SIKERTÖRTÉNET”
színházi nevelési program 12-14 éves gyerekek számára
A színházi nevelés program George Bernard Shaw: Pygmalion című darabjának feldolgozása. A foglalkozás két 45 perces tanórát ölel fel szünet nélkül. Az előadás a rögzült társadalmi előítéletekkel és az ebből fakadó problémákkal foglalkozik. Az integráció nehézségeivel, amelynek sok esetben a „tipizálás” (mások megítélése nyelvváltozatuk, öltözködésük, munkahelyük stb. alapján) szab gátat. A mai társadalmunk egyik legnagyobb hibáját, az elfogadás hiányát emeli ki ez a foglalkozás. Az ítélkezés helyett, az odafordulásra és a kíváncsiságra hívja fel a figyelmet. Emellett érinti a Shaw által leginkább felvetett problémakört: Mi történik, ha alsóbb társadalmi rétegekből felemelkedik valaki? Kinek a felelőssége, hogy ott maradjon? Képes-e a beilleszkedésre, vagy idegenné válik mindkét helyen?
Szereplők: Gál Éva (drámapedagógus), Óvári Csaba (drámapedagógus), Putzer Ákos (színész), Stettner Zoltán (színész)
Rendezte: Gál Éva
  
19.00
szakmai fórumok, műhelymunkák
  • Öndefiníció
Vezeti: Gyombolai Gábor
Káva Kulturális Műhely
 
  • Színházpedagógia – avagy a magyar színházi intézmények és a „nézőnevelés”
Vezeti: Végvári Viktória
Szabad Kurzus
 
  • A szabályjátékok szerepe a TIE-foglalkozásokban
    (sajátélményű játék ismerős és elfeledett, nem ismert, átalakított és együtt kigondolt gyakorlatokkal)
Vezetik: a Kontraszt Műhely színész-drámatanárai
 
 
május 16. vasárnap
 
9.00-12.00
Kontraszt Műhely
EGYEDÜL
Színházi nevelési program 13 – 15 éves fiatalok számára
Néha szűk nekünk az élet. Falak közé szorított lehetőségek vagy semmibe vesző távolságok ijesztenek meg, elveszik az érték, azt sem tudjuk, mi fontos igazán… Könnyen sodródunk olyan helyzetekbe, melyekben füllentünk kicsit. Vagy néha talán nagyot is. Miért? Ki kéri? Mit nyerhetünk és mit veszíthetünk vele? 13-15 éves diákoknak szóló, 180 perces foglalkozásunk során a hazugság természetét vizsgáljuk egy budapesti kamasz fiú és családja életét megismerve.
 
14.00-17.00
Nyitott Kör
KÉPTELENSÉG
színházi nevelési program 13 – 16 éves fiatalok számára
A foglalkozás központi témája a függőség okainak, veszélyeinek feltérképezése, vizsgálata. Azért 13 – 16 évesek számára szól a foglalkozás, mert ez a korosztály már találkozhat az illegális szerekkel, de tagjai még nem válhattak teljes mértékben a drog rabjává. (Ezt persze nem tudhatjuk bizonyosan.) A fiatalok keresik a lázadás és a szabadság különböző formáit. Életkori sajátosságuk, hogy hirtelen kitágul a világ, megváltoznak a problémák, és az ezekre adott megoldások nem megfelelőek. Ennek egyik következménye, hogy különböző pótcselekvések vagy pótszerek segítségével elfedik a problémát a pillanatnyi megkönnyebbülés elérése érdekében. Ezen a ponton pedig a szerhasználat csak egy változata a szenvedélybetegségeknek, melyek hasonló okból kifolyólag, hasonlóan súlyos következményekhez vezetnek. Ezért foglalkozásunkban a függőséget egészen tágan értelmezve szeretnénk vizsgálni. Ezáltal azoknak is hasznos lesz, akik valójában még nem találkoztak kábítószerrel közvetlenül. Ez az élethelyzet viszont számukra is aktuálissá teszi a programon való részvételt. 
Játsszák: Altziebler Edina, Benedek György, Emődi Klaudia, Meszlényi-Bodnár Zoltán, Szeszák Szilvia
 
A TALÁLKOZÓ TÁMOGATÓI:
Gödöllő Város, Művészetek Háza Gödöllő, NKA, NCA, OKM, Damjanich János Általános Iskola

 

SzerkesztőSzínházi Nevelési Társulatok Országos Találkozója