Címlap

SZÍNHÁZ-DRÁMA-NEVELÉS (23.)

0 csatolmány
A Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Marczibányi Téri Művelődési Központ közös módszertani rendezvénye drámatanároknak, gyermek- és diákszínjátszó-rendező pedagógusoknak, a közművelődésben színjátszással, színházi neveléssel foglalkozó szakembereknek, színházi, pedagógiai szakembereknek, érdeklődőknek
A rendezvény időpontja: 2015. november 20-21., 
helyszíne: Budapest II. kerület, Marczibányi tér 5/A
Folytatás a CÍMRE vagy a TOVÁBB feliratra kattintva.

"MESE és DRÁMA”
Huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Drámapedagógiai Társaság szakmai hétvégéje.
Tréningeken, bemutató órákon, saját élményű foglalkozásokon, színházi nevelési foglalkozásokon és színházi előadásokon vehetnek részt a rendezvényre látogató köznevelésben, közművelődésben dolgozó szakemberek.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
REGISZTRÁCIÓ:
A foglalkozások létszámkorlátosak, ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
 
A REGISZTRÁCIÓ MENETE:
A sikeres (és rövid idő alatt lebonyolítható328) regisztráció érdekében a következőket javasoljuk:
– Először célszerű a részletes programot tanulmányozni. Ebben található tartalmi információ minden egyes bemutató óráról, foglalkozásról, színházi (nevelési) előadásról. Érdemes már itt megjelölni, hogy mit választana. FIGYELEM! Az idei évben is több foglalkozás fut párhuzamosan!
– Ezután az alábbi linkre kattintva megnyílik a regisztrációs űrlap, amiben már első sorban a foglalkozások kezdetét, végét, a foglalkozásvezetőt és a foglalkozás jellegét, a létszámkorlátot jelöltük.
Az összes kérdés megválaszolása és a legördülő sávos kiválasztás után a „küldés" vagy „submit” gomb megnyomásával továbbítható (visszajelzi, hogy a továbbítás megtörtént!) FIGYELEM: A regisztráció csak a befizetéssel együtt érvényes!
A lehető legrövidebb időn belül visszaigazoljuk a regisztrációt. Aki három munkanapon belül nem kap erről levelet (e-mailt), kérjük, érdeklődjön telefonon  (Dolmány Mária, 70/335-39-59, Sallai Ferenc, 20/667-2544)!
 
A jelentkezési lap az alábbi linkről nyitható meg (vagy a kapott e-mailben található):
 
Amennyiben a későbbiekben kiderül, hogy mégsem tud a programon részt venni, legyen szíves ezt e-mailben jelezni (szdnregisztracio@gmail.com)!
A rendezvény napján jelentkezzen az aulában elhelyezett regisztrációs pultnál, ahol megkapja a befizetésének és regisztrációjának megfelelő belépőt!
RÉSZVÉTELI DÍJ:
                               MDT tagok                            nem tagok
Péntek:                                                  1.000,- Ft                              1.500,- Ft
Szombat:                                              2.000,- Ft                              3.000,- Ft
Bérlet:                                                   2.500,- Ft                              4.000,- Ft
Belépés egy foglalkozásra:               800,- Ft                                 800,- Ft
 
FIGYELEM! A korábbi évekhez hasonlóan a zökkenőmentes technikai lebonyolítás – a sorban állás elkerülése – érdekében a részvételi díjat  célszerű előre átutalni. Bankszámlaszám: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., 12001008-01351837-00100005 Raiffeisen Bank, azonosításként kérjük, tüntesse fel az "SZDN" rövidítést,a jelentkező nevét, a dátumo(ka)t!
A befizetés határideje: november 18. (szerda)
FIGYELEM! Aki a határidőn túl utal, annak itt helyben meg kell vennie a jegyet és az átutalt összeget visszautaljuk.

 
RÉSZLETES PROGRAM
 
November 20., péntek:
15.00 – REGISZTRÁCIÓ
(előre utalók: belépők átvétele az aulában elhelyezett regisztrációs pultnál, helyszínen fizetők: jegyek kaphatók az információs pultnál, csak ezután fáradjanak a regisztrációs pulthoz)
16.00-17.30
Test és idő – Népmesekincstár Mesepedagógia foglalkozás
Bajzáth Mária mesepedagógussal, a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetőjével
Az interaktív mesepedagógia foglalkozás keretében, 2×45 percben,  a népmesék „aranyfonalára felfűzött”  mondókák, találósok, nyelvtörők, népi játékok, népdalok, és találós kérdések segítségével járjuk körbe a test és az idő témakörét
(résztvevők: 2×20 fő + nézők)
 
16.00-17.30
Olvasónapló helyett – kötelező olvasmány feldolgozása drámajátékokkal
Horváthné Árvai Mária vezetésével
A 3. osztályos kísérleti olvasókönyv Berg Judit Rumini című meseregényét ajánlja kötelező olvasmányként. A regényt a javasolt olvasónaplós feldolgozás helyett a dráma eszközeinek segítségével fejezetenként dolgozzuk fel. A foglalkozáson az első két fejezet előkészítését próbálhatják ki a játékra vállalkozó felnőttek.
(résztvevők: 25 fő + nézők: 40 fő)
 
17.45-18.45
VAJK-JÁTSZÓK: A HOLD FIA – egy előadás a XXIV. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválról
Dolmány Mária vezetésével
Kányádi Sándor Apokrif ének című versét szólaltatjuk meg. Játékunkban megidézzük a régmúltat, mesélünk gyengéről, bátorról, vezérről, áldozatról, tehetségről, erőszakról, az egyén és a közösség számára fontos értékekről. Rendezte Ledő Attila
Drámaóra 6-7. évfolyamosoknak Kányádi Sándor verséből kiindulva aktuális társadalmi, közéleti problémákról.
(résztvevők: 25 fő + nézők: 40 fő)
 
17.45-18.45
Az irigy testvér – drámaóra 3. osztályos tanulóknak
Bodzsár Zsuzsa foglalkozása
Azért ezt a mesét választottam, mert 3. osztályban tananyag olvasás órán. Karinthy azt mondta: "Az iskolában nem értünk rá tanulni, mert folyton tanítottak." A foglalkozásomra olyan tanítókat várok, akik hagyják a gyerekeket tanulni.
(résztvevők: 15 fő + nézők: 40 fő)
 
19.00
Tatay Színház
Vitéz László vándorúton
Zeneszerző: Teszárek Csaba
Felvételről zenélnek: Spiegl Anna,  Teszárek Csaba
Bábok: Kiscsák Éva, Tatai Veronika, Tatai Zsolt
Kemény Henrik szövegét felhasználva, átdogozta és játssza: Tatai Zsolt
„Mi vár rátok? Kincs helyett kilincs, malom helyett majom, öreg remete helyett a fekete feneke. Vitéz László vándorútja során barátokat keres, de helyettük találkozik remetével, csendőrrel, az ördögökkel…  Vajon barátra talál-e mire az út végére ér? Kemény Henrik 3 történetét szőttem össze, egy előadás keretein belül: az Elásott kincs, az Itt nem szabad énekelni és a Csodaláda című etűdöket. Játék, humor, játék és játék. Számomra ez Vitéz László.  Az előadást Kemény Henriknek ajánlom.” (T. Zs.)
Ajánlott életkor: 3+ óvodásoknak, iskolásoknak
Az előadás időtartama: 45’
Külön köszönet: Gimesi Dórának, Hoffer Károlynak és Simonfi Amáliának.
Az előadás, a Korngut-Kemény Alapítvány engedélyével jött létre.
 
November 21., szombat:
9.00 – REGISZTRÁCIÓ
(előre utalók: belépők átvétele az aulában elhelyezett regisztrációs pultnál, helyszínen fizetők: jegyek kaphatók az információs pultnál, csak ezután fáradjanak a regisztrációs pulthoz)
9.00-10.00
Terülj, terülj! – drámás elemeket tartalmazó múzeumpedagógiai foglalkozás alsó tagozatosok részére Hantos Násfa vezetésével
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Mesemúzeum, hét magyar népmese ihlette interaktív kiállítása, a milánói Museo dei Bambini gyerekmúzeum felhívására készült, igazodva az idei EXPO "Tápláld a világot!" hívószavaihoz. A résztvevőkkel egy asztal alatti kalandra indulunk felfedezve a magyar népmesék világát.
(résztvevők: 30 fő)
Helyszín: Meseműhely, 1013. Bp. Döbrentei utca 9.
 
9.30-10.30
Mesemondás napjainkban
Sándor Ildikó előadása
A népmese eredendően szóban előadott költészeti műfaj, ma azonban többnyire könyvbeli, írott szövegként találkozunk vele. Mi a különbség a mese esztétikája szempontjából a kétféle közeg-megjelenési forma között? Tanítható-e és újraéleszthető-e a rögtönzött, szóbeli mesélés? Talál-e magának helyet napjaink közösségi kultúrájában a mesemondás-mesehallgatás, amikor a hosszú, sötét téli estéken nem kukoricafosztással, fonással töltjük az időt?
 
10.45-12.15
„Meseház" – dramatikus játszóház óvodásoknak és kisiskolásoknak
Sándor Ildikó és Körömi Gábor foglalkozása
Sándor Ildikó és Körömi Gábor 1998 óta tart közösen játszóházi foglalkozásokat. A bemutató foglalkozás után szívesen beszélgetünk az elmúlt tizenhárom év tapasztalatairól és tanulságairól az érdeklődőkkel. Egy olyan komplex játszóházról beszélhetünk, ahol a résztvevő gyerekek és pedagógusok együtt dolgoznak fel egy magyar népmesét. Általában ismerik a gyerekek a játszott meséket, legfeljebb másik változatát tudják. A foglalkozásban nem is a történet az elsődleges, hanem a mesélés szituációja, és az a drámapedagógiai szemlélet, ahogy a mese szövete felé közelítünk. A Meseházban a közös mesehallgatás eseményéből kiindulva, s erre építve igyekszünk az egész csoportot közös játékba vonni. Ez nem jelenti a történet egy az egyben való eljátszását, sokkal inkább egy előkészített, közös dramatizálást.
(résztvevők: 25 fő + nézők: 40 fő)
 
10.45-12.15
A szakértői játék óvodai alkalmazása
Kunné Darók Anikó, Szebenyiné B. T. Éva, Kerékgyártóné Csiszár Ildikó előadása
Jászberény Város Óvodai Intézményén belül, a Központi óvodába tette át helyét a drámajáték Jó gyakorlat. Munkaközösségünk egyik jellemzője a dramatikus tevékenységformák megjelenése. Alapvető feltételezésünk az, hogy megfelelő adaptációval, a szokásosnál több drámamód alkalmazható a 3-7 éves gyermekek körében. Ilyen próbálkozás a szakértői játék óvodai alkalmazása, melynek fejlődését jól példázzák, időben is sorba rendezett beszámolóink.
 
12.30-13.30
Rumini – oktatás és nevelés egyben
Kuszman Nóra foglalkozása
Foglalkozás elsősöknek a betűk megtanulásának befejezése után annak illusztrálására, hogy az írás egy hasznos dolog. Mellesleg megmentik Ruminit és nem mellesleg megtanulják a békés egymás mellett élés szabályait.
(résztvevők: 25 fő + nézők: 40 fő)
 
12.30-13.30
Olvasástanítás drámapedagógiai eszközökkel
Pátkay Mónika előadása
Az iskolába lépő gyerek gyakran szembesül az olvasástanulás nehézségével. A tanítóknak óriási a felelőssége, hogy milyen élményekkel segítik ezt a folyamatot.
A drámapedagógiai módszerekkel történő olvasástanítást 5 évvel ezelőtt dolgoztam ki. Motivációm, hogy a gyerekek figyelmének felkeltése és ébren tartása a modern kor technikai eszközei mellett egyre nehezebb munka. Minél több ingert használunk az új ismeret elsajátítása közben, annál látványosabb eredményeket lehet elérni.
Módszeremben minden betűtanulás egy dramatikus hívómesével kezdődik. Az előadásban részletesen ismertetem a programomat, és egy videó felvétel segítségével megtekinthetik egy betűtanítás folyamatát.
(nézők: 40 fő)
 
13.45-15.15
Nemek és Mesék
A Fórum Társulat foglalkozása
Foglalkozásvezetők: Montvai Hanna és Benedek György
Mit tanítanak a mesék a nemi szerepekről? Mi lenne, ha a szépséges lovag várná hősies királynőjét? Ha a hercegnő nem akarna feleségül menni a számára rendezett lovagi torna győzteséhez? Ha a csodaherceg egy nap arra ébredne, hogy varázslatosan nővé vált?
A Fórum Társulat haladó felnőtt színjátszóján ezt a témát jártuk körül a tavalyi évben, létrehozva NEM című előadásukat. Ebből a folyamatból szemezgettünk ki 45 percnyi játékot és gyakorlatot. Hiszen mesei keretben felnőttként is könnyebb őszintének lenni.
(résztvevők: 25 fő + nézők: 40 fő)
 
13.45-15.15
Improvizációs gyakorlatok a történetmesélés szolgálatában
Varju Nándor tréningje
A foglalkozás során olyan improvizációs gyakorlatokkal találkozhatnak a résztvevők, amelyek segítségével a legunalmasabb emberből is a legjobb történetmesélő válik. Olyan technikák kipróbálására lesz lehetőség, amelyek alapvető nagy- és kiscsoportos, illetve egyéni szinten is fejlesztik a dramaturgiai készséget. Nem mellesleg közösen fogjuk bebizonyítani, hogy rögtönözni márpedig mindenki tud.
(résztvevők: 20 fő + nézők: 40 fő)
 
15.30-17.30
KÖZÖSSÉGI (DRÁMA) – jövő – TÉR – kép
Drámás eszközök a szervezetfejlesztés, a programtervezés, a társadalmi aktivitás fejlesztése, a megújulás, a hálózatépítés, a forrásteremtés, az innovativitás szolgálatában.
 
17.40-18.40
Közgyűlés
(Amennyiben nem szavazóképes a közgyűlés, úgy 17.30-ra hívjuk össze a megismételt közgyűlést.) Helyszín: Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ (II. kerület, Marczibányi tér 5/A) Szeretettel várjuk egyesületünk tagjait!
 
19.00-20.30
A Horda2 mint módszer
A Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely Horda2 című tánc/színházi nevelési programjának audiovizuális módszertani alkotása – filmvetítés és beszélgetés
Résztvevők:
Takács Gábor a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője
Kun Attila a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője, az előadás koreográfusa
Varga Nikoletta NTSZ művészeti munkatárs programvezető
Németh Katalin NTSZ művészeti menedzser
2014 januárjában, a táncművészetet és pedagógiát ötvöző, előrelépés történt a Nemzeti Táncszínház életében, amikor közös együttműködésben a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház alkotóival megszületett a legelső tánc/színházi nevelési előadás. A Horda2 produkció formabontó előadás, ahol a színházi nevelés hagyományos szóközpontúsága a táncszínházi formanyelvvel találkozik. A produkció úttörő jelentőségű a magyar táncéletben. Erről a sokrétű előadásról az elmúlt fél évben egy film készült, amely egyszerre mutatja meg egy érdeklődő pedagógusnak, színház és táncpedagógus hallgatónak, a foglalkozás módszereit, irányait, és ugyanakkor dokumentálja is az egyedülálló- elsősége alapján mindenképpen tánctörténeti jelentőségű – táncszínházi eseményt. A Horda2 előadásában dolgozó szakemberek az alkotási folyamat során, különböző táncművészeti, koreográfiai, színházi nevelési, és pedagógiai módszertanok elemeinek beemelésével építették fel az előadást, egy fél évig tartó kísérleti időszakban forrott ki az a változat, amelyet ma is játszunk, és amely ebben a formájában egységes és szakmailag tiszta képet mutat a tánc/színházi nevelésről.
A filmet készítette: Sívó Júlia és Surányi Z. András
A film elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
 
A rendezvényen a Tintakő Könyvesbolt által forgalmazott drámajáték-gyűjtemények, színdarabok, drámapedagógia oktatási segédanyagok és a művészeti nevelést előtérbe helyező kiadványok mellett a kortárs gyermekirodalom legjobb, válogatott kötetei, erdélyi magyar kiadók pedagógiai, kortárs felnőtt- és gyermekirodalmi kiadványai, valamint a Drámapedagógiai Magazin számai is megvásárolhatók.
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!
Az esetleges változtatásokat a szervezők honlapján tesszük közzé.
(www.drama.hu, www.marczi.hu)
 
A rendezvény a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP támogatásával valósul meg
SzerkesztőSZÍNHÁZ-DRÁMA-NEVELÉS (23.)
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.