Címlap

Beszámoló a szegedi Gyermekszínjátszó-rendezői Fórumról

0 csatolmány
A Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Kooperáló – Színházpedagógiai Alkotótér (Szegedi Nemzeti Színház) közös programjában 2023. október 29-én három színházi alkotó, Kiss Ágnes bábművész, bábterapeuta, Fábián Péter és Tárnoki Márk, a Szegedi Nemzeti Színház rendezői tartottak műhelyfoglalkozásokat az érdeklődők részére. A hat órás program több mint harminc drámatanár, gyermekszínjátszó rendező, egyetemi hallgató részvételével zajlott a Szegedi Nemzeti Színház balett termében. A program elején Kállai Ákos és Körömi Gábor köszöntötte a résztvevőket a szervezők nevében.

Az első foglalkozáson Kiss Ágnes vezetésével a tárgyjáték és a bábművészet gyakorlataiból kaphattak válogatást egyszerű eszközök, pálca, golyó és csomagoló papír felhasználásával. Közben Ágnes észrevétlenül csepegtette belénk a bábszínház fontos alapmondatait, melyeket saját bőrükön is megtapasztalhattak a játékba bekapcsolódók. Emlékezetes pillanatai voltak a foglalkozásnak, amikor a játszók pálcákkal összekapcsolódva egy nagy kört alkottak, amikor az összegyűrt csomagolópapírból álló báb egyszer csak úszni kezdett, vagy az utolsó marionett improvizáció, amibe mindenki be tudott kapcsolódni.
Fábián Péter tréningjén egy előadás fókuszának megtalálása volt a központi kérdés. Hogyan lehet közösen olyan témát találni, ami a többséget érdekelheti és azt tovább vinni, kibontani az improvizáció és a közös tervezés eszközeivel. Egy kisebb csoport szócikket írt a „vörös vonalról”, majd olyan témákat kerestünk melyek egy-egy fontos határ átlépéséről szólhatnak. A kiscsoportban született tézis-mondatokat egész csoportban értékeltük, majd az egyik témát, a mesterséges intelligencia életünkre gyakorolt hatását kiválasztva szereplőket találtunk ki. A kitalált figurák kiscsoportokban egy-egy közös jelenetben találkoztak, melyben a résztvevők improvizációs képességüket is megcsillanthatták, de mindenki érezte, hogy az alkotó folyamat elején járunk.
Tárnoki Márkkal olyan fantáziajátékokban vehettünk részt, melyek egy karakter kitalálásában és a hozzá kapcsolódó történet vagy történet lehetőségek megtervezésében segíthetik a közösségi színházi alkotókat. „Úgy hiszem, a színház lehetőséget teremt a világ megismerésére, az emberi természet kutatására, közösségi alkotásra.” írta Márk a foglalkozás ajánlójában, s valóban, közösen találtunk ki (egymást alaposan megfigyelve) karaktereket, majd képzeletbeli ajándékokat adtunk egymásnak, felépítettük egy akadálypálya állomásait. Az utolsó feladatban egy fontos szereplőt kellett kitalálnunk úgy, hogy lépésről lépésre tárgyakkal berendeztük az életterét, majd a közösen kitalált ismereteket felhasználva történetet alkottunk főhős és neje egy napjáról.
Gyermekszínjátszó-rendezői Fórum először valósult meg vidéki helyszínen. A résztvevők nagy létszáma és a visszajelzések is azt mutatták, hogy érdemes a hálózatosodás jegyében régóta működő szakmai partnereink mellett új intézményekkel, színházpedagógiai műhelyekkel is felvenni a kapcsolatot.
Köszönjük a workshopok vezetőinek a foglalkozásokat, nagy köszönet Kállai Ákosnak és a Kooperáló – Színházpedagógiai Alkotótér (Szegedi Nemzeti Színház) csapatának a befogadásért és a szervezésért!
A beszámolót készítette: Körömi Gábor
SzerkesztőBeszámoló a szegedi Gyermekszínjátszó-rendezői Fórumról
Ehhez a bejegyzéshez nincs csatolmány hozzáadva.