Címlap

SZÍNHÁZ-DRÁMA-NEVELÉS

1 csatolmány
(Frissítve 2013. 11.06.)
DRÁMA AZ ERKÖLCSI NEVELÉSBEN
címmel kerül megrendezésre a huszonegyedik Színház-Dráma-Nevelés módszertani hévége.
Helyszín: Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ
Időpont: 2013. november 15-16.
A részletes program letölthető, illetve a címre vagy a Tovább feliratra kattintva itt is olvasható.

REGISZTRÁCIÓ:
A foglalkozások létszámkorlátosak, ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
 
A REGISZTRÁCIÓ MENETE:
A sikeres (és rövid idő alatt lebonyolítható) regisztráció érdekében a következőket javasoljuk:
– Először célszerű a részletes programot tanulmányozni. Ebben található tartalmi információ minden egyes bemutató óráról, foglalkozásról, színházi előadásról. Érdemes már itt megjelölni, hogy mit választana. FIGYELEM! Néhány idősávban az idei évben is több foglalkozás fut párhuzamosan!

– Ezután az alábbi linkre kattintva megnyílik a regisztrációs űrlap, amiben már első sorban a foglalkozások kezdetét, végét, a foglalkozásvezetőt és a foglalkozás jellegét, a létszámkorlátot jelöltük.
Az összes kérdés megválaszolása és a legördülő sávos kiválasztás után a „küldés” gomb megnyomásával továbbítható a regisztrációs űrlap.
A lehető legrövidebb időn belül visszaigazoljuk a regisztrációt. Aki három napon belül nem kap erről levelet (e-mailt), kérjük, érdeklődjön telefonon (Kondás Réka, 70/335-39-59)!
 
A jelentkezés az alábbi linkről megnyitható regisztrációs űrlap beküldésével történik (a ctrl-billentyű megnyomásával kattintson a hivatkozásra):
 
Amennyiben a későbbiekben kiderül, hogy mégsem tud a programon részt venni, legyen szíves ezt e-mailben jelezni (szdnregisztracio@gmail.com)!
A rendezvény napján jelentkezzen a bejáratnál elhelyezett regisztrációs pultnál, ahol megkapja a befizetésének megfelelő kitűzőt!
RÉSZVÉTELI DÍJ:
                                                                              MDT tagok                          nem tagok
Péntek:                                                  1.000.- Ft                              1.500.- Ft
Szombat:                                              2.000.- Ft                              3.000.- Ft
Bérlet:                                                   2.500.- Ft                              4.000.- Ft
Belépés egy foglalkozásra:                   800,- Ft                                 800,- Ft
 
FIGYELEM! A tavalyi évhez hasonlóan a zökkenőmentes technikai lebonyolítás – a sorban állás elkerülése – érdekében a részvételi díjat célszerű előre átutalni. Bankszámlaszám: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., 12001008-01351837-00100005 Raiffeisen Bank, azonosításként kérjük tüntesse fel az „SZDN” rövidítést, a nevét, a dátumo(ka)t!
 A befizetés határideje november 13. (szerda)

RÉSZLETES PROGRAM:

November 15., péntek:
15.30-16.00        REGISZTRÁCIÓ (kitűzők átvétele az aulában elhelyezett regisztrációs pultnál)
16.00-17.00         Gondolatindító beszélgetés – a beszélgetés résztvevői: KAMARÁS ISTVÁN OJD, író, szociológus, akadémiai doktor – az etikatanárok képviseletében; BOKROS LEVENTE atya az egyház képviseletében; JAKAB GYÖRGY az OFI képviseletében; TÓTH ZSUZSANNA, a Magyar Drámapedagógiai Társaság alelnöke és KAPOSI LÁSZLÓ, elnökségi tag – a drámások képviseletében. Moderátor: dr. Trencsényi László, egyetemi docens, a Magyar Drámapedagógiai Társaság alapító tagja
Színházterem
(nézők: 100 fő)
 
17.05-18.05         Gyermekmédia-Dráma-Nevelés – ALPÁR VERA (Gyermekmédia Egyesület) workshopja
Mi is a média a gyerekek számára? Kábítószer? Eszköz, ami veszélyes? Eszköz, ami hasznos? 
(Pl.: Bármely tantárgynak interaktív és erősen motiváló támogatást biztosít a média helyes használat esetén.)
Ötletek és lehetőségek, jó gyakorlatok kiapadhatatlan tárháza…
Etikátlanságok, ostobaságok, visszaélések? Megérti ezeket a gyerek, tudja elemezni? Megtanítjuk kritikus szemmel nézni és szelektálni? Mi a mi felelősségünk ebben?
Színházterem
(résztvevők: 30 fő, nézők: 70 fő)
 
18.25-20.40         A hiányzó padtárs – filmvetítés a részvételi színházi előadásról, majd beszélgetés a látottakról. A beszélgetés résztvevői TAKÁCS GÁBOR, színész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője, OBLATH MÁRTON, társadalomkutató, A hiányzó padtárs projekt vezetője, BERI AMÁLIA és CSATLÓS MELINDA, amatőr színészek.
Városi középiskolákban tartunk részvételi színházi előadásokat érettségi előtt álló diákok számára. A foglalkozások a szolidaritás, a versengés és az iskolai szelekció témaköreit dolgozzák fel
városi-iskolai életképek részvételi színházas megjelenítésével. A színházi jelenetek részben a főszereplők improvizációi alapján születettek. Az ő élettörténeteik mellett felhasználtunk a városokban készített társadalomtudományi interjúkat is.
Az előadás az iskolai és a társadalmi karrier összefüggéseit boncolgatja úgy, hogy a színpadra helyeztük azokat a fontos szereplőket, akik egy városi oktatási rendszer működéséről döntenek.
2012-ben Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Salgótarjánban és Sárospatakon jártunk, 2013-ban Budapesten, Nyíregyházán és Egerben tartunk előadásokat. A kutatószínházi közönség kreatív ötleteinek kipróbálása és továbbgondolása a társadalmi tapasztalatokról szóló absztrakt gondolkodás képességét fejleszti, végső soron a társadalmi szerepek megértésére és újragondolására tanít.
A rendelkezésünkre álló időben bemutatjuk az előadásról idén tavasszal készült filmet és lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érdeklődő szakmai közönség kérdéseket tegyen fel a projekttel kapcsolatban.
Kamaraterem
(nézők: 50 fő)
 
18.25-20.40         Máskérdések – avagy te mit tennél? – BAKONYVÁRI L. ÁGNES, drámapedagógus, tanító és MÁRTON GÁBOR CSABA, színész-drámajáték-vezető, az ELTE interkulturális pszichológia és pedagógia szakos hallgatójának foglalkozása a résztvevőkkel, amelyet beszélgetés követ. A „Te mit tennél? – a Civil Kurázsi Iskolája” című projekt bemutatása.
Kérdés. Válasz.
Van? Nincs. Látsz? Nézek. Mit? Őket. Azokat? Jah. Milyenek? Mások. Miben? Mindenben. Mindenben? Nem. Baj? Igen. Miért? Félek. Mitől? Tőlük. Miért? Mások… Segíts. Kinek? Nekem. Miben? Látni. Látni? Tenni. Most? Most.
Meglátni az erő mögött a gyengeséget, a bizarr mögött az emberit, a félrenézés mögött a felelősséget. Erre teszünk kísérletet a Te mit tennél? – A Civil Kurázsi Iskolája című projektünkben, 2013/14-ben, hat középiskolás osztállyal. És most veletek is.
Velük? Igen. Miért? Akarják. Akarják? Igen. Mit? Tenni.
Új klub
(résztvevők: 30 fő, nézők: 60 fő)
 
20.50-21.40         A székely menyecske és az ördög – népmese bábokkal (az ESZME és FABÓK MANCSI BÁBSZÍNHÁZÁNAK közös produkciója)
Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Mesénk fonalát ördög-szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom, s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!
Játékunkat, negyven percben, szigorúan kiskorú felügyelete mellett ajánljuk!
Színházterem
(nézők: 100 fő)
  
November 16., szombat:
9.00-9.30             REGISZTRÁCIÓ (kitűzők átvétele az aulában elhelyezett regisztrációs pultnál)
9.30-11.00           Félelmek játéka, vagy ahogy Bavalics Laurától láttuk: Bagoly, aki fél a sötétben – KERÉKGYÁRTÓNÉ CSISZÁR ILDIKÓ, óvoda és drámapedagógus (Jászberény) bemutató foglalkozása, illetve a foglalkozás nyomán létrehozott projekt prezentációja, majd beszélgetés a látottakról. Moderátor: Kunné Darók Anikó, óvoda- és drámapedagógus
„Hupp, a bagolyfióka. Dundi és bolyhos. A szeme nagy és kerek. A tolla puha és pihés. Minden szempontból tökéletes, kivéve egyetlen dolgot… Nem szereti a sötétet…”
Egy kedves meseindítással, olyan játékhelyzetet teremtünk, melyben az óvodás gyermek árnyékként kutakodhat a sötétség rejtelmeiben. Hangok, fények, árnyak, amiket félreértelmezünk. Majd felismerésünkkel megsegítjük főhősünket, Huppot a félős gyöngybaglyot.
 A foglalkozás után a nézők betekintést nyerhetnek a sötétség–félelem projektünk gyakorlati megvalósulásába.
Színházterem
(nézők: 100 fő)
 
9.30-11.00           Foci – TÖRÖK LÁSZLÓ, tanár, drámatanár bemutató foglalkozása a Lajtorja gyermekszínjátszó csoport (Szabadszállás) tagjaival. Ezt követően beszélgetés a látottakról. Moderátor: Zalavári András
Kísérlet  járja be Magyarországot, a kötelező hit- és erkölcstan kísérlete. A nagyszünetbeli, szokásos ások-bések focimeccs adrenalinfröccstől száguldozó kamaszai mit sem tudnak erről. Bántják egymást. Szóval, tettel és hallgatással is. Az eldurvult helyzet megtalálja az önnön paradox felelősségtudatával birkózgató életpálya-modellt is: az osztályfőnököt. Mit tegyen a tajtékzó „élménybeszámoló” hatására? Válaszkeresésünk végén – ha kell, a „kicsöngetés” utáni néhány percben – megidézzük a magyar irodalom egyik legszebb profán imáját is.
Kamaraterem
(nézők: 60 fő)
 
11.05-12.35         Az eltévedt kisbárány – KUSZMANN NÓRA, tanító, drámapedagógus bemutató foglalkozása bibliai példázat alapján. Közreműködnek a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Budaörs) 2. osztályos tanulói és a Deák Téri Evangélikus Gimnázium 9. osztályos diákjai. A foglalkozást beszélgetés követi.
Pásztor és a kisbárány
Történet a szófogadásról, szabályokról melyek életünk kereteit biztosítják, s a megértő megbocsátó atyai szeretetről. Máté 18, 11-14 alapján, illetve mindezt mesévé dolgozta át Szula Edit.
Színházterem
(nézők: 100 fő)
 
11.05-12.35         5-7-5 – ZALAVÁRI ANDRÁS, drámapedagógia-tanár (Veszprém) foglalkozása a résztvevőkkel középiskolás korosztálynak készült óra alapján, amelyet beszélgetés követ.
Az óra az etika kerettanterv Egyén és közösség tematikai egységének feldolgozásához készült. Több, abban feltüntetett témakört is érint, elsősorban a társadalmi szolidaritást és a törvény és lelkiismeretet.
Kamaraterem
(résztvevők: 30 fő, nézők: 60 fő)
 
13.35-15.05         Veszélyforrás – HUJBER SZABOLCS tanár, drámapedagógus (Budapest) bemutató foglalkozása. Közreműködnek a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium 9-13. évfolyamos diákjai. Ezt követően beszélgetés a látottakról. Moderátor: Kaposi László
Tiszta maradhat-e a lelkiismeret, ha szennyezett a norvég fürdőváros gyógyvize? Mérhető-e százalékban a felelősségtudat vagy a tisztesség? Középiskolás diákok egy drámaóra során dönthetnek-e máshogy, mint ahogy azt a felnőttek világában megszokhattuk?
Színházterem
(nézők: 100 fő)
 
13.35-15.05         Cédulák – PÜSPÖKI PÉTER tanár, drámapedagógus (Miskolc) bemutató foglalkozása. Közreműködnek a Balázs Győző Református Líceum diákjai. Ezt követően beszélgetés a látottakról.
„Elolvadunk, mint a vízben felejtett szappan” – mondja Weöres Sándor. Ez a kapcsolatainkra is érvényes. Gyakran meg sem tudjuk ragadni a pillanatot, amikor az elolvadás elkezdődött. Talán nincs is ilyen pillanat. Talán van. Talán a cédulák rejtik a választ. Megpróbáljuk megfejteni a titkukat. Bár…
Kamaraterem
(nézők: 60 fő)
 
15.10-17.10        KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS
Szakmai beszélgetésre hívjuk, várjuk a résztvevőket. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint: – Hogyan segíthetjük a gyerekeinket, hogy eligazodjanak a világban és ezen belül az etikai, erkölcsi kérdésekben? Milyen módszerekkel, pedagógiai eszközökkel érhetjük el, hogy valódi, elmélyült tudást szerezzenek ezekről a kérdésekről, hogy működőképes erkölcsi világképük alakulhasson ki? – Milyen pedagógiai tudásra, kompetenciákra, módszerekre van szükség a téma megközelítéséhez? – Szükséges-e, hogy módszertani felkészítést kapjanak a pedagógusok mindehhez? – Léteznek-e már jó gyakorlatok, s ha igen, ismerjük-e azokat?…
Fontos számunkra, hogy a téma kapcsán megoszthassuk tapasztalatainkat, hogy új utakat találjunk. Meghívott vendégeink segítségével nyílt fórumon keressük a lehetséges válaszokat. Gondolkodjon velünk, összegezzük ismereteinket!
Színházterem
(résztvevők: 100 fő)
 
17.30-19.00         A Magyar Drámapedagógiai Társaság közgyűlése
Tervezett napirendi pontok: éves beszámoló; 2014. évi munkaterv; alapszabály-módosítás; aktuális ügyek
Kamaraterem
 
17.30-19.00         Arcunk mint színjátékos eszköz – drámajátékok újragondolva a résztvevőkkel. A foglalkozást vezeti SÁROSI GÁBOR, színész, rendező, drámajáték-vezető, filmesztéta (Kecskemét)
Az újragondolt játékok, felhívják a figyelmet az arc egyedülálló mimikai képességeire, és egy új kommunikációs csatornát nyitnak meg. Minden arcizmunkra szükségünk lesz, hogy szavak nélkül mesélni tudjunk!
Marczipán terem
(résztvevők: 30 fő)
 
19.05-21.05         Etika a határon – Kerekasztal Vitaszínház – a KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT színész-drámatanárai, Bagaméry Orsolya, Farkas Atilla, Hajós Zsuzsa, Lipták Ildikó, Nyári Arnold, Szivák-Tóth Viktor és Tárnoki Márk közreműködésével
A Kerekasztal Vitaszínház a valamennyiünket érintő társadalmi kérdések megbeszélésére szolgál. Minden nézőpontot igyekszik figyelembe venni, a kisebbségi véleményeknek éppúgy teret ad, mint az unalomig ismert érvrendszereknek. Értékeket és értékrendeket ütköztet, hogy tesztelhessük és kialakíthassuk a sajátunkat. Nyílt vitát generál, mely a moderátorok segítségével úgy válik színházi élménnyé, hogy a résztvevők is szereplőjévé lesznek.
Mai témánk az etika oktatása. Mit is jelent etikát oktatni? Mi az etika pontosan? Hogy néz ki egy jól működő etikaóra? Mi a viszony a drámaóra és az etikaóra között? Etikus-e tanrendbe illeszteni az etikát? S ha már ott van, mit kezdjünk vele?
Kamaraterem
(résztvevők: 60 fő)
 
19.05-20.35         Benga – zenés-bábos tantermi színház (a STEPS ON STAGE KFT. produkciója)
Irta és rendezte: Laboda Kornél
A bábokat tervezte és készítette: Opra Szabó Zsófia
A foglalkozást összeállította: Lázár Péter és az alkotók
Színészek: Béli Ádám és Czupi Dániel
Előadásunk két gimnazista barátságát mutatja be. A Benga becenevet viselő Ádám okos, ám halk szavú, visszahúzódó fiú. Állandó céltáblája az osztály vagányának, Dávidnak. Ha rosszul érzi magát, képzeletbeli világába menekül, oda, ahol ő irányít mindent, és ahol egy menő showműsor házigazdája. Ádám túl gyakran menekül belső világába, és ez egy idő után feltűnést kelt, sőt, konfliktushoz vezet saját magával és a környezetével szemben. Muszáj kilépnie az álomvilágból, de nem éppen az várja odakint, mint amire számít…
A produkció második fele egy drámapedagógiai elemeket tartalmazó foglalkozás, melyen a diákokkal közösen megvizsgáljuk, mi a különbség barátság, illetve haverság között, a virtuális valóságban való lét és a való világ között, és arról is szót ejtünk, mennyire befogadó az a közeg, ami körülvesz bennünket. 
Az előadás bábos elemeket tartalmaz, mert kihívásnak érezzük, hogy a kamaszok körében cikinek tartott bábszínházat releváns, élő, kortárs kifejezési módként használjuk.
Új klub
(résztvevők: 30 fő, 20 fő néző)
 
21.05-22.00         Shakespeare-mesék: Rómeó és Júlia – a HARLEKIN BÁBSZÍNHÁZ (Eger) produkciója
Szereplők: Bencze Mónika, Soó Gyöngyvér, Molnár Zsófia Boróka, Fekete Dávid, Vitányi-Juhász István
Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Tervező: Jakob Nóra
Rendező: Somogyi Tamás
„Hová ragadtál szörnyeteg szerelmem?
 Halálos ellenségem kell szeretnem!”
Első szerelem… első csók… közös titkok, közös tervek. Harc a szülőkkel, harc az ellenségekkel, egy két részre szakadt világban, a két világ határán. Melyik a helyes út? Hogyan válasszunk? Kinek hihetünk? Rómeó és Júlia története családról, barátságról, bizalomról, szerelemről és útkeresésről.
Színházterem
(nézők: 100 fő)
 
A rendezvényen a Tintakő Művészetpedagógiai Könyvesbolt által forgalmazott drámajáték-gyűjtemények, színdarabok, drámapedagógia oktatási segédanyagok és a művészeti nevelést előtérbe helyező kiadványok mellett a kortárs gyermekirodalom legjobb, válogatott kötetei, valamint a Drámapedagógiai Magazin számai is megvásárolhatók.
A programváltozás jogát fenntartjuk!
Az esetleges változtatásokat a szervezők honlapján tesszük közzé.
(www.drama.hu, www.marczi.hu)
 
A rendezvény
időpontja: 2013. november 15-16.
helyszíne: Budapest, II. kerület Marczibányi tér 5/a
TÁMOGATÓK:
NEMZETI KULTURÁLIS ALAP
EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
 

 

 

SzerkesztőSZÍNHÁZ-DRÁMA-NEVELÉS